Петриківка підкорює серця

петриківка підкорює серця. Зображення 1
5 грудня виповнилося три роки відколи Петриківський розпис отримав світове визнання. З поміж восьмиста претендентів із понад ста країн на звання нематеріальної культурної спадщини людства, комітет ЮНЕСКО надав перевагу саме Петриківці. Обійшовши «аргентинське танго», вона стала першим в історії нашої країни культурним надбанням, що має такий статус.
Осторонь цієї події не залишився і Покров. На запрошення депутата обласної ради Марини Петросянц з майстер-класами до міста завітали художниці Центру народної творчості «Дивокрай».

Разом з колективами дитячого садка № 21 та НВК №2, де Петриківка в особливій шані, гостей зустрічали заступник міського голови Наталія Бондаренко та начальник управління освіти Галина Рубаха.
Розповідаючи дошкільнятам простими словами про глибинну сутність Петриківського розпису, де людина є лише часткою всесвіту на рівні із зображуваною квіткою-цибулькою, калиною, листочком, про символи-обереги, мазки – краплинки та пензлики – "кошачки", майстрині помічали обізнаність діток. І це не дивно. У дитячому садку художньо- естетичного спрямування у якості арт-терапії вдаються до петриківської техніки, яка з давніх-давен уособлює одвічне шукання вселенської гармонії і краси, про її психокоректуючу дію говорять і сучасні фахівці.

У звичній обстановці арт-студії, дітки занурювали пензлик в один колір фарби, на кінчик наносили інший, потім старанно виводили орнамент на мальовці.
Не менш старалися і учні 5-6 класів НВК №2, які створювали квіткові композиції у шкільному музеї декоративно-прикладного мистецтва, що є гордістю навчального закладу. Керівник шкільного літературно-мистецького об’єднання «Петриківська рапсодія», п’ятеро вихованців якої продовжили навчання у Петриківському художньому училищі, Любов Власова, дивувала гостей роботами учнів.
Цікаво, що однаковий сюжет, у кожного виходив різний, проявляючи особистість його творця. Загальна атмосфера не залишала сумніву щодо благотворного впливу унікального мистецтва на емоційний стан. Крім естетичного задоволення, гарного настрою, почуття гордості за унікальність свого регіону, школярі та маленькі митці з дитячого садочку отримали цукерки. Завершуючи зустріч, Марина Петросянц пригостила дітей новорічними пакунками, нагадавши про наближення улюбленого свята – Дня Святого Миколая.
Прес-служба міського голови.

петриківка підкорює серця. Зображення 2

петриківка підкорює серця. Зображення 3

петриківка підкорює серця. Зображення 4

петриківка підкорює серця. Зображення 5