Парк Гірників: життя продовжується

парк гірників: життя продовжується. Зображення 1
Цьогорічна весна стала часом відродження ще одного улюбленого місця відпочинку містян – в селищі Рудник. Найстаріший парк, що відліковує 80-річну історію, вперше від часів заснування змінює своє обличчя. За підтримки губернатора Валентина Резніченка, тривають роботи з реконструкції парку, ініційовані міським головою Олександром Шаповалом.
Зберігаючи історію

 

З парком Гірників у мешканців міста, насамперед, Рудника, пов’язано багато. Це спогади про щасливі години відпочинку з рідними й друзями. Цілі покоління виросли і тільки парк залишався незмінним. Сьогодні не всі пам’ятають початок його історії, зберігають ці сторінки лише старожили.

 

парк гірників: життя продовжується. Зображення 2
Народження парку ототожнюють з вагомими трудовими звершеннями. На честь переможців, лідерів профзмагань, на початку 30-х років були посаджені перші дерева. Для робітничих поселень і Рудника це стало справжньою подією, бо знаменувало появу інфраструктури з місцем організованого дозвілля. Територію поступово перетворювали на місце відпочинку, ентузіасти висаджували саджанці, розпочинали планування.
Датою відкриття парку вважають 1938-39 роки, коли місцевість набула цілком визначених обрисів. Друга Світова, роки окупації, безжально пройшлися селищем, залишили свій руйнівний слід і в цьому затишному куточку. Одразу після звільнення Рудника, мешканці взялися відроджувати парк.

парк гірників: життя продовжується. Зображення 3
Володимир Вакуленко згадує, як їх, школярів, приводили садити дерева, виділяли класам окремі ділянки, кожен вважав своїм обов’язком зробити внесок у загальну справу. Тут завжди був Іван Карпець, якого називали головним садівником парку. З початку тридцятих і до останніх своїх днів Іван Григорович опікувався рослинами, доглядаючи за покликом свого серця, висаджував перші дерева і в центральному парку міста.

парк гірників: життя продовжується. Зображення 4                                                                                                                                     Іван Григорович Карпець

Вже на початку 50-х парк запрошував на танцювальні вечори. Під акомпанемент музикантів Івана Корабльова, Григорія Сафонова кружляли у вальсі, обирали фокстрот і навіть танго. Працював тир, кафе у дерев’яній будівлі. За розповідями Леоніда Бородая, вихідні дні парк був переповнений мешканцями. Тут зустрічали свята, головні родинні події. Проходили роки, десятиліття, змінювалося все навкруги, не торкалися зміни лише старого парку.

парк гірників: життя продовжується. Зображення 5 парк гірників: життя продовжується. Зображення 6

парк гірників: життя продовжується. Зображення 7 парк гірників: життя продовжується. Зображення 8
Все ті ж щебеневі доріжки, дерева, які поступово ставали аварійними, рідішало лавочок, квітників, руйнувався концертний майданчик.Інородним тілом на тлі запустіння виглядав нововстановлений дитячий майданчик, і лише кілька разів на рік парк радів організованим святам. 

Нове життя
Така ситуація хвилювала мешканців і міського голову. У 2017 році Олександр Шаповал поділився баченням проблеми з губернатором Валентином Резніченком, з підтримки обласної адміністрації розпочалися роботи з відродження парку.
Сьогодні тут тривають перетворення, вперше за 80 років.

парк гірників: життя продовжується. Зображення 9
Замість грунтових доріжок, які ставали непрохідними у дощову погоду, вже вимальовуються пішохідні зони, викладені тротуарною плиткою. Здійснюється благоустрій меморіалу загиблим воїнам-визволителям. Загалом планується укласти майже 6 тисяч квадратних метрів плитки.

парк гірників: життя продовжується. Зображення 10
Будуть місця тихого й активного відпочинку. Встановлені зручні лавочки, альтанки. Радуватимуть газони й квітники. Роботи в розпалі, завершити їх планують у 2018 році.

парк гірників: життя продовжується. Зображення 11
Жителі Рудника й прилеглих селищ вже говорять про разючі зміни, на які чекали стільки часу. Споглядаючи за процесом, радіють перевтіленням, що охоплюють як місто, так і його історичні райони – прилеглі селища, де поступово впроваджуються проекти розвитку.
Один з таких – парк Гірників. Сьогодні йому продовжують життя для наступних поколінь, котрим писати далі історію парку. А сучасникам берегти те, що зроблено, й примножувати цікавими ідеями та добрими справами задля себе, задля майбутнього…
Прес-служба міського голови.