Освітянська галузь: підсумки та перспективи


Питання діяльності освітянської галузі постійно перебуває на вістрі уваги міської влади та батьківської громади. Адже освіта – один з найголовніших чинників у формуванні повноцінної особистості, передумова розвитку і процвітання нашого міста, держави в цілому. Аби створювати усі належні умови, щоб діти мали усі можливості для подальшої самореалізації, у Покрові близько 80% міського бюджету спрямовується на утримання закладів освіти. Про це йшла мова 5 січня, під час публічного звіту управління освіти про роботу у І семестрі 2016-2017 навчальному році, котрий відбувся за участі заступника міського голови Наталії Бондаренко.


Звітуючи про фінансово-господарську діяльність перед педагогічною та батьківською громадськістю, начальник управління освіти Галина Рубаха нагадала, що на підготовку закладів освіти до 21016-2017 навчального року із міського бюджету було виділено понад 3 мільйони гривень. Об’єм робіт, які вдалося виконати за цей кошт, є безпрецедентним за останнє десятиріччя. На потреби освітньої сфери у міському бюджеті було передбачено майже 70 мільйонів гривень, ще п’ять виділені додатково.
Крім того, для забезпечення теплом будівель, які опалювалися централізовано, збудовано твердопаливні котельні біля будівлі управління освіти, Будинку творчості,  на території Дитячо-юнацької спортивної школи, опалюється навчально-виховний комплекс № 1, гімнастична зала. Говорячи про здобутки минулого року, зазначалося, що 2017 рік за об’ємами запланованого фінансування галузі та передбачених заходів – не менш оптимістичний. У позитивній динаміці укріплення матеріально-технічної бази освітніх закладів Покрова , Галина Петрівна вбачає принципову позицію міського голови Олександра Шаповала. Це стосується і організації харчування у дошкільних і загальноосвітніх навчальних закладах, про що доповіла завідуюча цеху дитячого харчування управління освіти Галина Блуденко. У минулому році фінансування харчування учнів початкових класів з державного бюджету було припинено, проте діти продовжували отримувати безкоштовне харчування – з міського бюджету було виділено додаткові кошти. Відсоток дітей, які отримували безкоштовне гаряче харчування, у І семестрі складав 46,8% від кількості дітей, які отримують харчування у закладах освіти. Значно поповнилася матеріальна база харчоблоків, збільшився асортимент продуктів та посилився контроль за якістю дитячого харчування.
Окремо відповідальні фахівці управління освіти аналізували ситуацію у дошкільній освіті, підводили підсумки І семестру серед загальноосвітніх закладів, озвучували результати ІІ етапу та участь у ІІІ етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад із базових дисциплін, говорили про експериментальну, інноваційну діяльність у навчальних закладах міста та про перспективи й досягнення позашкільної освіти.
Підводячи підсумок сказаному, Наталія Бондаренко позитивно відзначила діяльність усіх складових освітянської галузі, зауваживши, що для міської влади освіта є стратегічним пріоритетом. Свідченням цього є міська програма «Освіта м. Покров на 2017 рік», котра спрямована на формування доступної та якісної освіти і виховання дитячого населення міста, що відповідає сучасним тенденціям, та інтеграції освіти у європейський та світовий простір.
У своїй промові Наталія Олександрівна торкнулася також питання енергозбереження, технічного удосконалення внутрішніх комунікацій та впровадження сучасних технологій, направлених на раціональне функціонування господарчого механізму закладів освіти та економію енергоресурсів. Таке завдання стоїть не лише перед міською владою, а й перед госпгрупою управління освіти і, безпосередньо, навчальними закладами. Також акцентувалася увага на посилені ролі, передусім, класних керівників, педагогів у соціальному захисті учнів. Своєчасне реагування на дитячу проблему сприятиме найскорішому її вирішенні та профілактиці загострення.
Окремо йшла мова і про здійснення закупівель через систему «ProZorro. В доповідях озвучували питання переваг і недоліків онлайн закупівель, зокрема про випадки, коли переможці торгів виявляються не готовими задовольнити заявлені потреби. З приводу чого, Наталія Бондаренко радила більш ретельно прописувати умови участі потенційних постачальників, бо саме від цього залежить кінцевий результат.
Також заступник міського голови заохочувала заклади освіти до участі у грантових програмах, яких зараз достатня кількість, здатних допомогти реалізувати потрібні та цікаві проекти. Приклади успішної співпраці є серед соціальних установ міста.
Підсумковий захід пройшов продуктивно, було приділено увагу усім складовим освітянської галузі.
Прес-служба міського голови.