Обговорили генеральний план міста

обговорили генеральний план міста. Зображення 1
Наприкінці минулого тижня у виконкомі відбулися громадські слухання щодо внесення змін до генерального плану зонування Покрова. З проектом Генплану учасники обговорення: профільні фахівці виконкому, депутати міськради, представники громадських організацій міста, городяни й засоби масової інформації могли ознайомитися наочно. Запитання ж мали змогу задати головному архітектору міста Зорині Ломовій, провідному фахівцю «Інституту Харківпроект» Костянтину Соболєву.


Внесені зміні до головного містобудівного документу, прийнятого ще 1987 року, розраховані на 2035 рік, на територію міськради як цілісної адміністративної одиниці до якої входять і прилеглі селища, при цьому термін дії Генплану необмежений.
На цьому наголошували фахівці, зазначаючи, що оновлення Генерального плану та плану зонування території, дасть можливість отримувати найбільш повну інформацію про належність територій до відповідних функціональних зон, їх сучасне та перспективне призначення, екологічну, інженерно-геологічну ситуацію, стан забудови та інженерного забезпечення, і, в свою чергу, підвищить швидкість та ефективність прийняття рішення про віднесення територій та земельних ділянок до інвестиційно привабливих. Дасть можливість розробити необхідну землевпорядну документацію, скоротить терміни видачі дозвільних документів та містобудівних умов.
Говорячи про це, була надана економіко-географічна характеристика місту, проаналізовано зовнішні та внутрішні фактори, що визначають конкурентні переваги розвитку Покрова, названі основні напрямки соціально-економічного розвитку. За представленим прогнозом розвитку господарський комплекс може отримати збалансовані обсяги інвестицій, направлених на створення нових різногалузевих підприємств. Місто розвиватиметься як самодостатня суспільно-територіальна система, зберігаючи при цьому свій статус промислового центру.
Так, за планувальною структурою та функціональним зонуванням, напрямок розвитку орієнтовано на використання територіальних ресурсів в межах міста.  Формування функціональних зон за видами переважного використання: сельбищна, виробничо-комунальна, ландшафтно-рекреаційна, зовнішнього транспорту. При цьому передбачається розвиток існуючих підцентрів житлових районів – Олександрівка, Перевізькі Хутори, Чортомлик, Гірницьке. Вбачається і перспектива розвитку у південному напрямку, щоправда по закінченню рекультивації Олександрівського кар’єру, як наслідок, звільнення від впливу санітарно-захисних зон. Останнє названо важливим питанням для міста.
Оговорено і систему громадських центрів. У цьому аспекті Генпланом передбачено наявність інфраструктури відповідно до гарантованих державою соціальних стандартів, з урахуванням житлового будівництва, розвитком вулично-дорожньої мережі та транспорту, інженерної інфраструктури, заходами з інженерної підготовки та захисту територій від небезпечних геологічних та гідрогеологічних процесів з організацією відведення поверхневих вод. Надано пропозиції і щодо охорони навколишнього середовища.
Змінами передбачається поліпшити житлову забезпеченість населення, збільшивши розмір середньої житлової площі, створення єдиної системи регулювання руху на всіх перехрестях та залізничних переїздах, пропонується створити житловий район, що складається з 10 житлових кварталів переважно садибної забудови, що з'єднають Покров і район Перевізьких Хуторів частково радіально-кільцевою схемою по вулицях Тітова, Перевізна та Чумацька.
Як підкреслили фахівці, модель розроблена з урахуванням усієї сукупності планувальних обмежень, властивостей і якостей як міста, так і прилеглої до нього території і не має визначених часових рамок реалізації, покликана забезпечити сталий розвиток міста, його планувальної структури незалежно від важко прогнозованих інвестиційних процесів.

У ході обговорення присутні задавали питання щодо основних рішень, які будуть взяті до уваги. З урахуванням усіх пропозицій, які відповідають законодавчим та нормативно-правовим актам, генплан буде подано на експертизу.
Прес-служба міського голови.