Обережно, шахраї!


Тема «полювання» за літніми людьми продовжує бути у рейтингу актуальних. Довірливі пенсіонери стають головною мішенню мисливців за легкою наживою, на жаль, не становлять винятку і мешканці нашого міста.
Теорія обману вдосконалюється. До переліку шахрайських «прийомів» додався ще один.


Учора до пенсіонерок одного з будинків по вулиці Торговій завітали неждані гості, назвалися працівниками новоствореної служби при виконкомі, яка здійснює соціальну підтримку літніх людей. Запропонували свої послуги у веденні домашнього господарства: піти до магазина, аптеки, прибрати у помешканні. На відмову сполоханої хазяйки квартири, радили подумати й пообіцяли ще повернутися. Вже зранку донька жінки намагалася з’ясувати природу появи благодійниць, як і передбачала, на запитання щодо «нової служби» рекомендували звернутися до поліції.
Під маскою соціальних працівників, фахівців пенсійного фонду злочинні елементи промишляють не перший рік, зазначає інспектор Покровського відділення поліції Світлана Цабук, розрахунок на довірливих пенсіонерів, які забувають про елементарні правила безпеки, відкриваючи свої двері незнайомцям.
Б’ють на сполох у соціальних установах, підкреслюючи, що діяльність їхніх спеціалістів суворо регламентована законодавчими нормами та відповідними вимогами.
Як зауважує начальник міського Управління праці та соціального захисту населення Тетяна Ігнатюк, одним з визначальних аспектів при роботі з городянами є налагодження зворотного зв’язку. Візит фахівців до помешкання громадян відбувається після звернення людини до управління. Тобто сам пенсіонер, його родичі чи опікуни повинні звернутися до УП та СЗН щодо призначення державної допомоги чи надання соціальних послуг територіальним центром. Фахівці установи – державні соціальні інспектори чи соціальні працівники, заздалегідь повідомляють про заплановану зустріч, що відбувається протягом робочого дня, вони мають при собі посвідчення, бейджи.
Послуги соціального спрямування (допомога по господарству) пропонує містянам благодійна організація «Вікторія». Вона є непідзвітною органам місцевого самоврядування, працює за підтримки Європейського Союзу, опікуючись тією категорією городян, яким за нормами законодавства не можуть надавати допомогу міські соціальні служби. За словами голови БО «Вікторія» Андрія Волкова, співробітництво з пенсіонерами триває виключно на договірних умовах.
Зазначені установа й організація є єдиними, хто здійснює роботу з соціально-побутової допомоги людям похилого віку.
Аби не потрапити у «благодійницьку» пастку, фахівці закликають бути обережними й уважними. Не вступати у перемовини з незнайомими людьми, не впускати їх до своїх осель. Вимагати у фахівців посвідчення особистості, договірні зобов’язання заключати лише за присутності рідних. Перевіряти достовірність інформації за телефонами соціальних установ, де вам нададуть вичерпну відповідь щодо прізвищ працівників, адрес, за якими здійснюють обстеження чи соціальні роботи.
Управління праці та соціального захисту населення: 4-11-00; територіальний центр з обслуговування одиноких непрацездатних громадян – 4-43-29; міський відділ поліції: 4-20-02; благодійна організація «Вікторія»: 095- 322-56-13.

Прості правила збережуть ваш спокій.

Прес-служба міського голови.