Новорічні виставки та майстер-класи. Міський музей підготував для покровчан унікальні святкові онлайн-презентації

 

Народний краєзнавчий музей ім. М.А.Занудька залишається місцем, в якому зберігається історія нашого минулого та сучасності. Сьогодні, через епідеміологічні обмеження, заклад активно функціонує в онлайн-форматі. Спеціально до новорічних свят колектив музею підготував для городян цілий ряд цікавих заходів.

Одним з них стала виставка шкатулок під назвою “Перлинки зі старої скриньки”. Експонати для неї надали  жителі нашого міста, котрі поділилися власними спогадами, принісши дорогі серцю речі.

Як зазначає директор музею Тетяна Подольчак, шкатулка в усі часи була особливим предметом, у якому зберігалося найцінніше для людини. Кожен, хто приносив свої експонати, ділився історіями і особистими подіями, які були з ними пов'язані.

На виставці представлені найрізноманітніші зразки, які охоплюють різні епохи.

Наприклад, саморобну шкатулку, зшиту з листівок близько п'ятдесяти років тому, принесла покровчанка Галина Корнійчук. Жінці її подарували в особливий момент життя, прикрасивши фотографією господині. Є тут й інкрустована шкатулка з Білорусі, яка належала ще прабабусі однієї з покровчанок. До речі, вік найстаршого експоната виставки складає близько 100 років!

Представлені й більш сучасні зразки. Наприклад, шкатулка у вигляді валізи. Або цілий набір, виготовлений у стилі “Декупаж” майстринею та журналістом Оленою Дощенко.

Можна побачити й екзотичні витвори, зроблені зі слонової кістки, які були привезені з далекої Африки. Їх для участі у виставці надала Ганна Доценко.

Є тут і предмети, розписані у жанрі “Петриківського розпису”  майстринею Анною Мельничук.

Вражає також різноманіття форм, розмірів та матеріалів, з яких зроблені експонати виставки. Крім звичного дерева тут можна побачити й шкатулку, виготовлену з м'якої вовни. А поряд з нею маленьку скриньку, створену з соснових гілок. Є й скарбнички для зберігання найменших предметів або скринька для ладанки.

Все це надає виставці “Перлинки зі старої скриньки” особливих барв та мотивів.

Додає святкової атмосфери ще одна онлайн-виставка музею. Вона складається з новорічних листівок, які  надсилали в часи, коли ще не було інтернету, різноманітних смайликів та фотокартинок. Тож листівка ставала однією з небагатьох можливостей привітати найдорожчих людей і передати їм частину душевного тепла та любові. Ретро-листівки, намальовані в той час, - це не тільки предмет колекціювання чи арт-об'єкт. Для багатьох це пам'ять про дитинство, яка зберігається з нами багато років.

В ці святкові дні колектив музею також підготував кілька майстер-класів з виготовлення предметів у стилі handmade. Завдяки цьому усі охочі могли навчитися робити підсвічники, а також новорічні кульки та зірки. Облаштували тут і свою фотозону.

Ознайомитися з виставками та майстер-класами можна на сторінці музею у “Фейсбук”.

https://www.facebook.com/istoriapokrova/

Тож, попри карантинні обмеження, покровчани мають можливість залишатися на зв'язку із музеєм та отримувати нові знання і враження.

Прес-служба міського голови.