«Ніч у музеї» - коли експонати починають говорити…

 

Вчора весь світ відзначав День Музеїв. У Покрові свято закладу, який відіграє важливу роль у збереженні історичної спадщини, вже традиційно зустрічали серед експонатів. Цього року краєзнавці приєдналися до міжнародної акції, запросивши покровчан на «Ніч у музеї».

У тиші музейних залів, зі свічками, які освітлювали експозиції та обов’язковим дотриманням усіх протиепідемічних заходів, розпочиналися екскурсії нічним музеєм.

Для працівників закладу і для покровчан це нова сторінка, тож усі учасники з хвилюванням, а малеча з очікуванням дива, поринали в історію рідного краю. Ще заздалегідь музейники обіцяли, що цієї ночі оживуть експонати. І це – здійснилося. У ролі екскурсовода виступила мудра Ворона.

Вибір на цю птаху припав не випадково, з давніх - давен вони населяють Подніпровщину, отже, є свідками подій, оповитих легендами та міфами. А що з того правда, розповідали герої минулого, які зустрічали відвідувачів у кожній залі : Іван Сірко, скіфський цар і цариця, українські господині, панянка з родини Романових, перший гірник і дружина солдата, часів Другої світової. З відвідувачами говорили про флору та фауну рідного краю, розповідали про могутніх скіфів і козаків, про втрачене дореволюційне надбання, перші гірницькі шахти і про скорботну сторінку – Голодомор та Другу світову.

Діти могли торкнутися копії золотої пекторалі, шахтарських обладунків, спробувати справжніх бабусиних вареників і послухати сторічний патефон. Музей наповнювався спогадами, які, дійсно, оживали, набували реальних обрисів завдяки музейникам та ентузіастам, хто перевтілився в образи історичних персонажів: Людмили Карандєй, Тетяни Сударєвої, Тамарі Алілуєнко, Ганні Доценко, Алмазу Сафіну, Тетяні Алілуєнко, Ірині Рибалкіній, Володимиру Алілуєнку, Анатолію Калашнику. Про це говорила малеча, щиро ділячись враженнями, і їхні батьки, які не приховували захвату від нічної екскурсії музеєм.

- Ми вперше проводили такі екскурсії, не буду приховувати, дуже хвилювалися, - ділиться директор музею Тетяна Подольчак, - але захоплені очі відвідувачів та особлива тиша, зацікавленість дітей і їхні враження говорять про те, що «Ніч у музеї» стала подією для містян. Саме цього ми й прагнули. Я безмежно вдячна колегам за співпрацю, що ми змогли втілити це у життя. Вдячна міському голові Олександру Шаповалу та його команді за підтримку всіх наших починань, ідей, за підтримку закладу. Завдяки цьому триває краєзнавча робота і розвивається музей.

За останні роки у закладі відбулися кардинальні зміни. Тут оновлено головні зали, з’явилися нові постійнодіючі експозиції. Музейники використовують онлайн-можливості, створюють інтерактивні зустрічі, аби зробити заклад цікавим та сучасним. Сьогодні у музеї зберігається понад трьох тисяч експонатів. Фонди постійно поповнюються, одними з останніх матеріалів стали свідчення голодомору, які протягом десятиліття збирала історик, фахівець музею – Людмила Карандєй. Осередок відомий далеко за межами міста, його прагнуть відвідати не лише земляки, хто приїздить до Покрова, а й мешканці з різних куточків України, серед яких краєзнавці та науковці з-за кордону.

- Без підтримки, без розуміння важливості збереження історії, спадщини, не було б цього, - запевняють музейники, додаючи, що в них безліч цікавих задумок, які планують реалізувати.

Одна з них – «Ніч в музеї», вже представлена покровчанам, як ще одна можливість пізнавати, захоплюватись – вивчати!

Прес-служба міського голови.