Неонілі Кіріянівні Горбенко – 100 років!

 

З цією величною датою Заслуженого вчителя, Почесного громадянина міста привітав міський голова Олександр Шаповал. Вручив ювілярці найвищу відзнаку – «За заслуги перед містом».

З квітами, подарунками, словами безмежної подяки та щирих привітань завітав він до легендарного вчителя, чиє життя вписано в історію Покрова.

Своє сторіччя Неоніла Кіріянівна святкує у колі рідних, друзів і разом зі своїми учнями, які не забувають людини, що дала їм путівку у життя. Сотні дзвінків, привітань, поздоровлень летять з усієї України та світу до неї, вчителя, що завжди була поряд зі своїми вихованцями.

Вона закінчила педшколу у суворому 1941-му. Понад усе мріяла зайти у клас – до своїх учнів. Але війна перекреслила те. Друга світова стала для Неоніли Кіріянівни, яка ще в дитинстві залишилася без мами, пережила непрості роки колективізації – новим страшним випробуванням. Її мрія здійснилася лише у 1944-му, коли одразу після звільнення краю від окупантів зайшла до шкільного класу. Молода вчителька працювала в Крутенській неповній школі, яку згодом очолила. Розкривала дітям, які пережили війну, не лише шкільні обрії – своє серце, огортаючи їх добротою та щирістю. Потім були  школи Новософіївки  Покровського і молоде місто гірників, що стало її долею.

Сильного вчителя математики запросили на роботу до школи робітничої молоді. А у 1956 році Неоніла Кіріянівна зайшла до  СЗШ №2 і залишилася там назавжди.  Школа стала її родиною, її Всесвітом.

Вона пішла на заслужений відпочинок у 89 років! Але насправді залишилася у школі, у педагогічному колективі закладу. Діти все також прибігали до її гостинної оселі, де Неоніла Кіріянівна продовжувала розкривати їм премудрощі математики. Вона зробила цей предмет цікавим та улюбленим, бо прагнула, аби діти з радістю заходили до її класу.

- Ви – вчитель з великої літери, бо виховували в дітях кращі людські якості, - наголошував Олександр Шаповал, - Ваше життя – то історія Покрова, його гордість! Бажаю Вам довгих років  у щасті та здоров’ї, поряд з рідними людьми!

Прес-служба міського голови.