З підвищенням температури води пришвидшуються процеси розпаду органічних та хімічних речовин у водному середовищі, що призводить до зниження вмісту розчиненого кисню у воді та сприяє виникненню явища задухи риби.
Нагадуємо, що мертву рибу або ту, що вмирає, не можна збирати для подальшого зберігання, готувати чи споживати. Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною для вас, таку рибу не можна вживати, у т.ч. сушити, в’ялити, смажити чи варити. Ця риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини!
Додатковою небезпекою для людини є контакт з водою у забруднених ділянках водойми.
Крім того, уникайте купівлі риби в місцях стихійної торгівлі. Одну з найбільших загроз може становити ботулізм – гостре інфекційне захворювання. Воно виникає в результаті вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут.
Збудник ботулізму стійкий до впливу зовнішніх факторів. Ігнорування хвороби або неправильне та несвоєчасне лікування може призвести до паралічу і навіть смерті.
Будьте дуже пильними. Якщо ви помітили перші ознаки харчового отруєння, не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться по медичну допомогу до лікарів.
Симптоми ботулізму включають:
- виражену втому, слабкість, запаморочення, нудоту, головний біль
- початкові симптоми зазвичай супроводжуються зниженням чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), «пеленою» перед очима, сухістю у роті та горлі, а також утрудненням під час ковтання та мовлення
- блювання, запор і здуття живота
- параліч дихальних м’язів
- Підвищення температури (гарячка) і втрата свідомості не характерні для ботулізму.