Не погасне біль Голодомору...

Покровчани вшанували пам'ять жертв Голодоморів, згадавши страшні роки геноциду 32-33 та 47 років. Згідно з розпорядженням міського голови, у Покрові пройшли заходи, присвячені скорботній даті.

Четверта субота листопада — день, коли Україна схиляє голови у жалю за тими, безневинними, кого забрав голод. Для Покрова ця сторінка є незабутньою, бо немає терміну давнини страшному злочину проти людства — проти життя. Кожну річницю містяни збираються разом, аби пом'янути і згадати...у закладах освіти й культури проходять тематичні заходи.

Десятки покровчан, люди старшого покоління, молодь, представники влади, підприємств та організацій прийшли сьогодні на площу Гірників до міського народного історико-краєзнавчого музею, де зібрані головні свідчення Голодомору. Територія Покрова теж була у зоні спланованого голоду, у музеї зберігається понад 300 спогадів очевидців. Ці відверті рядки зачитували ведучі, мов вирок страшній системі і пересторогу — на віки...

Колоски пшениці відбивались на тлі свічок, викладених у вигляді хреста. У тиші лунали слова дітей, вихованців Школи мистецтв, що відтворили картину минулого. 

Хвилиною мовчання та поминальною молитвою присутні вшанували пам'ять всіх, кого забрав голод, запаливши свічки скорботи.

Разом з усією Україною Покров долучився до Всеукраїнської акції “Запали свічку”, мерехтливе світло з'являлося у вікнах, як спомин за мільйонами загиблих.

Свічки горіли і біля пам'ятного хреста селища Базавлук, на місці масового захоронення закатованих голодом. Про ці страшні роки пам'ятають жителі старостинського округу — Шолохового, Ульянівки, Миронівки.

На вишитому рушникові до Хреста несли хліб — символ життя і пам'яті про загублені геноцидом долі. Точну цифру загиблих сьогодні неможливо встановити, адже селяни вимерали родинами, а села цілими вулицями.

За спомин кожного відламували окраєць хліба, який ототожнюють зі щедрою українською землею, яка не змогла врятувати від вбивчої системи, що нанесла не лише фізичну, духовну рану нації.

Тільки на Дніпропетровщині встановлено близько 200 пам'ятних знаків загиблим від Голодомору. Пам'ятати, значить воскресати душі загиблих. Покров пам'ятає....

Прес-служба міського голови.