Не для продажу

не для продажу. Зображення 1
Весна приходить не лише з теплом, а й зі своїми головними провісниками – первоцвітами. Милуючись різнобарв’ям ранньоквітучих рослин, здебільшого з рук вуличних продавців, ми не завжди замислюємося про їхню природну унікальність. Про це нагадують спеціалісти.


Масова торгівля ранньоквітучими видами ставить під загрозу повного винищення, відповідно, зникнення проліска складчастого, білоцвіту весняного, цикламену Кузнєцова, шафрана кримського та інших. Збут цих рослин виходить далеко за межі ареалу їх зростання, про що наголошують фахівці, б’ючи на сполох, адже може статися так, що деякі види ми зможемо побачити лише у підручниках біології. Не говорячи вже про правовий аспект питання.
Як підкреслює начальник відділу торгівлі виконкому Наталія Лінська, продаж та купівля первоцвітів є порушенням Законів України «Про Червону книгу України», «Про охорону навколишнього природного середовища» та «Про рослинний світ». Додаючи: масове збирання ранньоквітучих видів рослин призводить до знищення популяції їх окремих видів. За порушення Порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, або таких, які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, передбачена відповідальність і за статтею 88-1 КУпАП у вигляді штрафу на суму від ста (1700 грн.) до двохсот п’ятнадцяти (3655 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої. Однак, незважаючи на запобіжні заходи, навесні місця торгівлі яскравіють первоцвітами.
Задля збереження рідкісних видів рослин, занесених до Червоної книги України, щороку Мінприроди ініціює проведення акції «Первоцвіт», метою якої є запобігання протиправному збиранню, продажу та вивезенню за межі України рідкісних видів рослин. Приєднатися до неї може кожен, хто не стане купувати червонокнижні первоцвіти. Один простий крок, яким збережемо природне надбання країни для майбутніх поколінь.
Прес-служба міського голови.