Навчатися ніколи не пізно.

навчатися ніколи не пізно.. Зображення 1

В Україні навчання людей похилого віку є інноваційним проектом, що має на меті впровадження та практичну реалізацію принципу навчання протягом всього життя. Поки людина здатна творити щось нове, вона живе повноцінним життям.

У Територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) при відділенні денного перебування вже три роки функціонує «Університет третього віку», основним завданням якого є організація та проведення освітніх заходів для громадян похилого віку. За результатами анкетування, проведеного серед підопічних відділення визначено найбільш популярні напрями навчання, відповідно до яких створено три факультети: «Валеологія», «Ведення домашнього господарства», «Народознавство». На яких проходять курс навчання 47 чоловік.

Особливістю навчання в університеті є залучення колосального життєвого досвіду людей похилого віку в учбовий процес, адже навчання будується на програмах, розроблених з урахуванням інтересів та потреб самих пенсіонерів. «Університет третього віку» поєднує людей різних професій, з різним соціальним та матеріальним статусом. Навчальна програма включає лекційні, практичні та тренінгові заняття. Освіта в університеті є безкоштовною, лекції читають як працівники Територіального центру так і на волонтерській основі залучаються представники організацій та підприємств міста.
З великою цікавістю «студенти» університету слухали лекції, які читали спеціалісти Пенсійного фонду, управління праці та соціального захисту населення, лікарі та медична сестра установи.
Одним з багатьох позитивних моментів є те, що слухачі мають можливість відвідувати одночасно різні факультети.
У людей похилого віку є величезне бажання навчатися та орієнтуватися у сучасному світі. "Університет третього віку» допомагає громадянам адаптуватися до тих умов, в яких вони опинилися при виході на пенсію.
Так наприклад, у березні цього року в рамках факультету «Ведення домашнього господарства» було проведено заняття з виготовлення сувенірів з атласних стрічок під інтригуючою назвою «Казанши». З цим видом мистецтва познайомили, як підопічних так і працівників Територіального центру, волонтери Будинку творчості та юнацтва. Присутні отримали величезне задоволення від спілкування з такою красивою і невідомою формою роботи, а ще більшого задоволення принесло споглядання виробів зроблених своїми руками, які мають за мету прикрасити будь-яку оселю.
«Студенти» похилого віку йдуть до університету з бажанням, вони не мають остраху отримати погану оцінку, лише прагнуть здобути знання та позитивні емоції.
По закінченню навчання студенти отримують сертифікати, що підтверджують опанування всього курсу.
Про роботу та плани працівників відділення денного перебування можна розповідати багато і довго, а саме головне, тут працюють люди віддані своїй справі.