Навчати творчості, щоб відкрити унікальні грані кожного учня

 

День художника в Україні відзначають щорічно у другу неділю жовтня. Це професійне свято українських художників, яке було започатковано, щоб відзначити тих, хто робить внесок у розвиток образотворчого мистецтва.

Це гарна нагода відзначити творчі досягнення митців, їхню працю у сфері живопису, декоративно-ужиткового мистецтва та інших напрямів. А для них - поділитися досягненнями, надихнутися новими ідеями, а також підкреслити важливість мистецтва в культурному житті країни. Адже талановиті особистості грають важливу роль у розвитку молодого покоління, особливо коли вони передають свої знання та майстерність дітям.

Педагоги Покрова вже багато років навчають дітей художньому мистецтву в осередках культури нашого міста. Їхні уроки не тільки сприяють формуванню художніх навичок, де діти опановують техніки малювання, живопису, скульптури та інших видів, але й допомагають самовираженню через творчість. Виховують нові покоління, підтримуючи традиції та одночасно стимулюючи нові підходи в образотворчому мистецтві.

День художника став гарним приводом для знайомства із такими наставниками, які вже багато років поспіль відкривають мистецькі шляхи дітям, викладачами відділу образотворчого мистецтва  Покровської школи мистецтв "Арт-Мюзік" - Тетяною Дмитрук  та Тетяною Думчиковою.

Тетяна Сергіївна Дмитрук працює в школі мистецтв вже більше 20 років, а історія любові до художньої творчості триває все життя. Скільки пам’ятає себе - завжди любила малювати. З теплом пригадує, як у дитинстві прикрашала альбом для фото своїми малюнками, дбайливо оформлюючи кожну світлину. Любов до творчості була взаємною з рідним братом-близнюком. І вже ставши на шлях зростання, разом вирішили опановувати професію художника. Проте непросте випробовування навчанням у художньому відділі училища пройшла лише Тетяна, братові до душі припала інша професія. Трудову кар’єру Тетяна розпочала художником-оформлювачем, а трохи згодом розпочала й педагогічну діяльність, ведучи дітям гурток "Дизайнер" вже у освітянській спільноті. Разом з цим підвищувала й власний рівень освіти у Криворізькому державному педагогічному університеті.

Сьогодні, маючи вже чималий стаж роботи з талановитою малечею, ділиться, що не перестає захоплюватись дитячою творчістю, дивуватись фантазією та вміннями своїх учнів.

- Є щось неймовірно зворушливе в тому, як діти через мистецтво передають свої емоції, - ділиться педагог, - буває, що висловити щось словами вони не можуть, але з легкістю роблять це через свою творчість - малюнок чи скульптуру. Мені завжди приємно спостерігати за тим, як вони з часом набувають впевненості у своїх силах, вдосконалюють свої навички та відкривають нові шляхи для самовираження. Дуже зворушливо, коли дізнаєшся, що дитина після школи вирішує пов’язати своє життя з творчою професією. Так, чимало вихованців вступили до мистецьких вузів та успішно закінчили їх. Пишаюся ними та бажаю успішно реалізуватися в житті.

Тетяна Ігорівна Думчикова працює в школі мистецтв майже 20 років, має педагогічне звання “старший викладач”, очолює відділ образотворчого мистецтва школи. Проте досвід роботи з дітьми має надзвичайно більший. Після закінчення фахового навчального закладу — Криворізького педагогічного університету, розпочинала фаховий шлях у Будинку творчості, але душею прикіпіла до школи мистецтв.

Хист та любов до малювання — з дитинства. Також разом із старшою сестричкою обожнювали творити, змалечку відкриваючи у собі світ прекрасного і разом обрали вчительський фах. Сестра Тетяни теж має педагогічну професію, працює у мистецькому осередку міста та розвиває у дітей творчі здібності.

Тетяна Ігорівна говорить, що задачею педагога з образотворчого мистецтва є не лише навчити дітей технікам малювання, але й відкрити перед ними світ естетики, самовираження, допомогти розвинути уяву та емоційну чутливість, заохочувати до експериментів з формою, кольором та композицією. Особливо тішить, коли бачить, як хтось із них по-справжньому відчуває матеріал, експериментує з кольорами або формами, не боячись вийти за межі традицій.

- Діти не просто переносять на папір щось з навколишнього світу, а живуть у цьому світі, - зазначає педагог, - досить важливо навчити дитину любові до мистецтва як невід'ємної частини культури, а також розвивати креативне мислення, щоб вихованці могли критично аналізувати власні твори та роботи інших.

Через підтримку та індивідуальний підхід педагоги надихають учнів бути впевненими у своїх талантах і відкривати нові горизонти в мистецтві, адже кожен урок — це можливість віднайти унікальні грані кожного учня. Досягнення дітей – яскраве твердження тому.

Вихованці відділу образотворчого мистецтва дитячої школи мистецтв демонструють активну участь у різноманітних конкурсах, що говорить про їхню високу мотивацію і талант. Завдяки старанній роботі й творчим підходам, вони здобувають численні перемоги на всеукраїнських і міжнародних конкурсах. Це свідчить про відданість викладачів своїй роботі та глибоку любов до дітей, яка проявляється у бажанні передавати знання, підтримувати творчий розвиток й надихати на нові звершення. Завдяки професіоналізму педагогів, особистому підходу до кожної дитини, учні розкривають свої таланти, досягають високих результатів і відкривають нові горизонти у світі мистецтва.

Пресслужба міського голови.