Національна гвардія України – на захисті інтересів держави

 

Сьогодні військове формування, що героїчно обороняє свою країну, відзначає десяту річницю створення.

Захищати, боронити від ворога, стояти на сторожі незалежності та територіальної цілісності України – таким є покликання й завдання мужніх воїнів, нацгвардійців.

Національну гвардію України було створено 13 березня 2014 року. До її складу увійшли внутрішні війська, добровольці та патріоти, що стали на захист народу і державності в один із найважчих моментів у новітній історії країни. Вже у квітні 2014 року особовий склад НГУ у взаємодії зі ЗСУ брав участь в Антитерористичній операції на сході та півдні нашої держави. Звільняли Харківську ОДА, вели оборонні бої за Слов’янськ, інші населені пункти в районі АТО, серед яких Попасна, Сєвєродонецьк, Лисичанськ, обороняли Маріуполь. У 2019-2020 роках тримали оборону в районі Світлодарської дуги.

Разом з іншими формуваннями Сил оборони вже 10 років виконують завдання на всіх «найгарячіших» напрямках.

З перших днів широкомасштабного вторгнення Національна гвардія, у взаємодії з іншими складовими Сектору безпеки і оборони, стримувала наступ ворога на всіх оперативних напрямках. Перший бій, який прийняли нацгвардійці і який став однією із головних перемог у боротьбі за столицю — за Гостомельський аеропорт. Звільняли Київщину, Чернігівщину, Сумщину. Вели бої на сході, обороняючи Рубіжне, Сєвєродонецьк, Бахмут. Брали участь в успішному контрнаступі на Харківщині та деокупації Херсонщини. Військовослужбовці Національної гвардії зокрема підрозділу “Азов” становили надважливе ядро оборони Маріуполя та “Азовсталі”. Гвардійці разом з іншими військовими та правоохоронними формуваннями гарнізону 86 днів героїчно тримали оборону міста у надскладних умовах, із них 82 в умовах повного оточення.

Від початку повномасштабного вторгнення підрозділи НГУ ліквідували понад 5,5 тис. окупантів, знищили 945 ворожих танків, 410 БМП, 319 БТР, 863 бойових броньованих машин, 1300 автомобілів, 1320 артилерійських систем, 18 літаків, 12 вертольотів, 174 безпілотних літальних апарати. Серед героїв і покровчани, котрі стали до лав Національної гвардії України.

З 24 лютого 2022 року за мужність, відвагу і героїзм майже 4,5 тис. воїнів отримали державні нагороди, понад 700 нацгвардійців — відомчі відзнаки. Звання Герой України присвоєно 30 гвардійцям, 17 із них, на жаль, посмертно. Загалом з початку агресії рф звання Герой України отримали 35 військовослужбовців НГУ.

Про історію героїчного формування, мужніх нацгвардійців, воїнів-покровчан, говорили сьогодні під час тематичних онлайн-заходів, що пройшли у мистецьких закладах культури  та освіти Покрова. Віддавали шану живим і безмежну подяку загиблим Захисникам, котрі боронили і продовжують обороняти свою рідну землю.

Прес-служба міського голови.