На сесії міської ради

29 березня відбулося чергове засідання сесії Покровської міської ради. На розгляд депутатського корпусу було винесено 32 проекти рішення.

Основним розглядалося питання про стан виконання міської соціальної Програми “Освіта міста Покров на 2018 рік”.

Про результати доповіла начальник управління освіти Ганна Цупрова, схарактеризувавши основні напрямки.

Дошкільна освіта

У 2018 році дошкільною освітою було охоплено 1408 дітей, які займалися у 84 групах. З електронної черги до садочків було влаштовано 118 дітей.

Ребіліатаційно-корекційну допомогу діти з особливими освітніми потребами отримують у 21 групі компенсуючого типу.

Реалізація концепції Нової української школи

Результати першого року навчання за новим Держстандартом НУШ доводять, що у дітей значно підвищилася мотивація, легше формуються базові компетенції, краще засвоюється матеріал. Ефективна інтеграція освітнього процесу у перших класах початкової освіти досягається через організацію освітнього простору.

Індивідуальна освітня траєкторія в умовах інклюзивного навчання

На початку поточного навчального року у СЗШ №9 відкрито другу у місті ресурсну кімнату - окремий, спеціально облаштованим клас для дітей, де вони можуть навчатися за індивідуальною програмою розвитку у супроводі корекційного педагога. Це є додатковою можливістю для психологічної та фізичної адаптації дітей з інвалідністю.

Всього у шкільних закладах111дітей з особливими освітніми потребами та 186 – у дошкільних.

В освітні заклади придбано обладнання та меблі, що дозволило створити умови з урахуванням потреб таких учнів.

З метою підтримки сімей, рішенням виконавчого комітету усім дітям з особливими освітніми потребами надано пільгове харчування за кошти міського бюджету.

З 1 серпня 2018 року у Покрові функціонує Інклюзивно-ресурсний центр.

Універсальний дизайн у сфері освіти

У НВК №2 відкрито сучасну медіатеку, яка поєднує в собі медіа та ігрові зони, має колекцію сучасної літератури та навчальні посібники.

Для запровадження ігрового навчання, першокласники отримали індивідуальні набори Lego «Шість цеглинок» та LEGO PLAY BOX.

В рамках проекту «Універсальний дизайн у сфері освіти» здійснено заходи з термомодернізації. Замінено вікна в закладах дошкільної та середньої загальної освіти, здійснено ремонт інженерних мереж опалення. Капітально відремонтовані покрівлі семи закладів освіти та фасаду БТДЮ.

Єдина інформаційна система освіти

У 2018 році придбано 4 комп’ютерні комплекси для кабінетів інформатики СЗШ №9, НВК №2, НВО, СЗШ №6.

Облаштовано школу робототехніки StarUnior.

У реконструйованому НВК №1  двадцять кабінетів оснащено сучасною комп’ютерною технікою: ноутбуками, інтерактивними дошками, проекторами.

Шкільні бібліотеки – відкритий освітній простір

Усі шкільні бібліотеки під’єднані до мережі Інтернет. На базі СЗШ №6, НВК №2, НВК №1 створено сучасні медіатеки. У СЗШ №4, СЗШ №6, НВК №1 та НВО розпочали діяти букроссинги.

Бібліотечний фонд СЗШ №6 поповнився підручниками нового покоління для слабозрячих учнів з рельєфно-крапковим тактильним шрифтом Брайля.

Соціальний захист здобувачів освіти

У місті за рахунок міського бюджету збережено безкоштовне харчування для дітей 1-4 класів незалежно від соціальної категорії.

Проведено заходи щодо оздоровлення та відпочинку учнів пільгових категорій у пристосованих пришкільних та позаміських оздоровчих таборах.

Організовано підвезення учнів із селищ П. Хутори, Чортомлик, Олександрівка, Гірницьке.

Розмір фінансування на підвезення, оздоровлення, придбання шкільної, спортивної форми для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у порівнянні з попереднім роком зріс на 20%.

Лідери освіти міста

Лілія Дробот – практичний психолог дитячого садка №13, посіла ІІ місце у Всеукраїнському конкурсі авторських програм практичних психологів та соціальних педагогів.

Ольга Лопатнікова – вчитель початкових класів СЗШ №6, яка представляла місто на ІІ (обласному) етапі Всеукраїнського конкурсу «Учитель року», у номінації «Вчитель інклюзивного класу» виборола ІІ місце.

Серед досягнень учнів минулого навчального року – 9 медалістів ( 5 золотих медалей та 4 срібні).

Академічна свобода учасників освітнього процесу

Закладами загальної середньої освіти самостійно створено систему внутрішнього моніторингу якості освіти, забезпечено свободу викладання педагогічними працівниками, розроблено власні моделі та програми розвитку базової та профільної середньої освіти. Невід’ємною частиною освітньої діяльності закладів освіти є прозорість та відкритість. Усі мають власні сайти.

Розвиток професійно-технічної освіти 

Державний професійно-технічний заклад «Покровський Центр підготовки та перепідготовки робітничих кадрів» готує фахівців для металургійної, гірничодобувної, будівельної галузей та здійснює навчання за професіями: «Електрослюсар/слюсар черговий з ремонту устаткування, електрогазозварювальник, стропальник», Електрогазозварювальник», Маляр, штукатур», «Кухар», «Оператор комп’ютерного набору», «Секретар керівника, обліковець з реєстрації бухгалтерських даних».

Мистецька освіта

У дитячій школі мистецтв та музичній школі навчається 418 учнів. Освітній процес забезпечують 36 викладачів.

За звітний період учні мистецьких шкіл міста брали участь та посіли призові місця в 11 обласних, 18 Всеукраїнських та 22 Міжнародних фестивалях та конкурсах. Троє випускників вступили до мистецьких навчальних закладів.

Протягом року оновлено матеріально-технічну базу дитячої музичної школи та школи мистецтв – придбано цифрове фортепіано, мультимедійний проектор, ноутбуки, мольберти.

Відремонтовано глядацьку залу дитячої школи мистецтв.

Заслухавши інформацію про стан виконання міської цільової програми «Освіта міста Покров на 2018 рік», депутати взяли її до відома та затвердили міську соціальну програму «Освіта міста Покров на 2019-2021 роки» в новій редакції.

Розглядаючи питання «у різному», було внесено зміни до бюджету, створено комісію з приймання –передачі цілісних майнових комплексів Шолохівської амбулаторії ЗПСМ та Миронівського фельдшерського пункту до комунальної власності територіальної громади м. Покров. Затвердили Статути комунальних закладів дошкільної освіти міста, мистецьких шкіл сфери культури а також Положення про Покровський міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді та Положення про службу у справах дітей виконавчого комітету Покровської міської ради у новій редакції.

Депутати внесли зміни до регіональної цільової соціальної Програми розвитку цивільного захисту у місті Покров на 2016-2020 роки та ухвалили рішення з решти питань черги денної.

Прес-служба міського голови.