НА СЕСІЇ МІСЬКОЇ РАДИ

на сесії міської ради. Зображення 1
25 січня відбулося чергове засідання 41 сесії Покровської міської ради. Основним депутати розглянули питання про стан впровадження в місті медичної реформи на рівні первинної медичної допомоги.
Доповідав головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Олексій Леонтьєв.
Зазначалося, що для успішного реформування первинної ланки було пройдено ряд етапів. Першим кроком була реорганізація комунального закладу "Центр первинної медико-санітарної допомоги" у некомерційне комунальне підприємство, що було забезпечено кількома рішеннями міської ради.
Наступним завданням було запровадження електронної системи охорони здоров'я. У місті була затверджена програма "Інформатизація галузі охорони здоров'я м. Покров на 2018-2020 роки", в рамках якої придбано необхідне обладнання. Нині Центр забезпечений достатньою кількістю комп'ютерної техніки ( моноблоки, принтери, багатофункціональні пристрої) та доступом до мережі Інтернет з виділеним каналом зв'язку. Для входження в реформу було обрано медичну інформаційну систему Helsi та укладено відповідний договір. Для закладу та лікарів отримали електронні цифрові підписи.
Протягом року разом з Helsi вдалося створити гнучкі робочі графіки медичного персоналу, які відображаються на моніторах в амбулаторіях. По-новому запрацювала реєстратура. Здійснюється електронна реєстрація нових пацієнтів, запис на прийом з можливістю перенесення часу. Із загальної кількості пацієнтів, які звернулися до центру, 38% скористалися саме електронною формою запису.
Діє електронна карта пацієнта, створено електронний кабінет лікаря, створюються Web-кабінети пацієнта на сайті helsi.me, впроваджена sms – розсилка, яка дозволяє, з надання згоди пацієнта, автоматично відправляти сповіщення про призначені прийоми або зміни, пов'язані з ним.
Впроваджено електронний рецепт на лікарські засоби, невдовзі запрацює нова послуга — формування звітів на підставі даних, якими оперує система.
Від квітня минулого року, коли стартувала Національна кампанія по вибору сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів, декларації підписали понад 28 тисяч мешканців міста. Це складає 99,5% від максимально можливої кількості укладених декларацій з лікарем, який надає первинну медична допомогу.
Проблемним моментом залишається нестача лікарських кадрів, попри те, що за минулий рік до закладу прийнято на роботу три лікаря.
Важливим етапом став перехід ЦПМСД на нову систему фінансування після укладення у серпні договору з Національною службою здоров'я України. Відтоді на первинній ланці почав реалізуватися принцип "гроші йдуть за пацієнтом".
Говорячи про подальші завдання, головний лікар акцентував увагу на забезпеченні стандарту надання первинної допомоги. Мається на увазі гарантований пакет послуг, який безоплатно надається сімейними лікарями, терапевтами чи педіатрами.
Актуальним залишається зміцнення кадрового ресурсу та приведення матеріально-технічного забезпечення Центру до повної відповідності Табелю технічного оснащення. Серед планів також підвищення сервісу закладу — комфортні зони очікування, зручні умови для осіб з інвалідністю та інше.
Взявши до відома інформацію, депутати прийняли відповідне рішення.
"У різному" загалом було розглянуто 22 питання.
Зокрема, внесено зміни до бюджету, до Комплексної програми соціального захисту населення територіальної громади міста Покров на 2019-2021 роки та цільової Програми "Розвиток фізичної культури та спорту в територіальній громаді м. Покров на період 2019-2021 років". Прийнято Шолохівську та Миронівську загальноосвітні школи до комунальної власності Покровської міської ради.
Прес-служба міського голови.