На сесії міської ради

 

на сесії міської ради. Зображення 127 липня відбулося засідання чергової 35 сесії Покровської міської ради. Депутати ухвалили понад тридцять проектів рішень. Важливими були й інформаційні повідомлення запрошених на сесію гостей.
Перспективи міської об’єднанної територіальної громади
Перш ніж перейти до розгляду черги денної, міський голова запросив до слова директора Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування Олену Тертишну. Приводом стало те, що мешканці прилеглого с. Шолохове на громадських слуханнях висловили спільне бажання приєднатися до Покрова, закріпивши його рішенням сільської ради. Тепер їхня пропозиція буде направлена на розгляд нашої міської ради, де мають вирішити: бути чи не бути Покровській міській об’єднанній територіальній громаді. Інформація, яку надала керівник обласного ЦРМС має допомогти депутатам зробити правильний вибір.

Дніпропетровщина є лідером децентралізації, яка по суті є "об’єднанням громад", нині їх 61. Досі закон не передбачав створення ОТГ за участі міст обласного значення. Та від травня вони вже можуть згуртовувати навколо себе сусідні сільські ради за спрощеною процедурою – без перевиборів.
У разі згоди сусідня територія приєднується у статусі старостинського округу. Сільський голова стане в.о. старости, а сільська рада – відділом інфраструктурного розвитку округу при виконкомі Покровської міської ради. Шолохове й надалі залишатиметься автономним у прийнятті рішень щодо питань життєдіяльності та розвитку. У них збільшиться обсяг трансферів та субсидій, які передаються з державного бюджету та інші доходи.
Очевидні вигоди і для Покрова. Передусім розширення можливостей просторового розвитку. Міська об’єднанна громада отримує повноваження щодо розпорядження земельними ресурсами на території ОТГ. Відповідно зросте інвестиційна привабливість, оскільки перевага надається територіям, де наявні як людські, так і земельні ресурси.
За прогнозними розрахунками бюджет ОТГ Покров збільшиться. Передусім за рахунок власних надходжень від податку на доходи фізичних осіб. За рахунок агросектору, має зрости і податок на землю. Говорячи про ризики, головним Олена Анатоліївна назвала людський фактор та небажання рухатися далі. Усе інше – економічно обґрунтовано. Водночас, зазначила, що Покров має високий рейтинг не лише в області, а й в Україні, де є п’ятим по прозорості діяльності міської влади. Враховуючи нинішні темпи розвитку міста, з розширеними можливостями у статусі об’єднанної територіальної громади, зможе досягти ще більших успіхів.на сесії міської ради. Зображення 2Отримавши відповіді на свої запитання, депутати в цілому позитивно сприйняли інформацію, взявши її до уваги та перейшли до розгляду основного питання.
Удосконалення взаємодії соціальних партнерів
Про взаємодію соціальних партнерів у процесі вирішення проблемних питань вразливих верств населення доповідала директор територіального центру соціального обслуговування Наталія Даниленко. Зазначалося, що метою реформування системи надання соціальних послуг в Україні є посилення індивідуального підходу в організації та наданні соціальних послуг, покращення їх якості, удосконалення механізму фінансування та налагодження тісної міжвідомчої співпраці у сфері соціальних послуг. Збільшується кількість виявлених громадян, які конче потребують різноманітної соціальної допомоги. Часто це ситуативні проблемні випадки, вирішення яких потребують негайних комплексних дій з боку багатьох фахівців різних установ та організацій. Саме тому у Покрові питання мобільності та перспектив соціального партнерства у напрямку виконання заходів міської комплексної програми соціального захисту населення є пріоритетним.
Протягом останніх років у територіальному центрі результативно працюють на засадах соціального партнерства служба термінового соціального обслуговування за сигнальними картками (надано 52 послуги), мультидисциплінарна команда (83 послуги), осередок роботи з внутрішньо переміщеними особами (147 послуг) та університет ІІІ віку.
Наталія Даниленко детально охарактеризувала результати спільної роботи органів місцевого самоврядування, міських установ та організацій, волонтерів, приватних підприємців, громадських, благодійних організацій.
Протягом першого півріччя 2018 року у результаті спільної діяльності надано понад 63 тисячі соціальних послуг, що на 8% більше, ніж минулого року.
Аби співпраця стала ще ефективнішою передбачається встановлення між сторонами певного алгоритму дій та наявності своєрідної презумції "доброї волі" та взаємоповаги. Депутати підтримали запропонований порядок міжвідомчої взаємодії соціальних партнерів у м. Покров на мультидисциплінарних засадах.
Серед питань "у різному" депутати підтримали міську програму "Дієва громада-ефективна влада в м. Покров на 2018-2020 роки". Затвердили Правила дотримання тиші у громадських місцях. Вони містять загальнообов’язкові на території міста норми, за порушення яких передбачається відповідальність згідно ст. 152, 182 КУпАП. Зокрема не допускається перевищення рівнів шуму в межах 40Дб у денний час та 30Дб у нічний. Обмеження стосуються проведення будівельних робіт, які супроводжуються шумом, з 21.00 до 8.00, у святкові та неробочі дні – цілодобово.
Внесено зміни до переліку адміністративних послуг, які надає ЦНАП. Тепер через реєстраційний відділ там можна буде отримати довідку про склад сім’ї.
Задля стабільності електропостачання
Розглянувши усі питання черги денної, депутати заслухали начальника Нікопольського РЕМ ДТЕК "Дніпрообленерго" Віктора Боднара з приводу проблемних питань електропостачання. на сесії міської ради. Зображення 3Він віддав належне злагодженій роботі міського голови та комунальних служб під час ліквідації наслідків буревію. Чітка взаємодія, оперативне прибирання повалених дерев, які передусім і стали причиною пошкодження електромереж, дозволили місту в числі перших відновити електропостачання.
Говорячи про стабільність електрозабезпечення, Віктор Боднар зазначив, що серйозних капіталовкладень не передбачається, проте є необхідність у менш затратних заходах - розчищенні трас повітряних ліній як високовольтних, так і низьковольтних. Що є ефективним заходом з профілактики технологічних порушень, які призводять до припинення електропостачання.
У цьому році на території Покрова планується розчистити від зелених насаджень 29 кілометрів повітряних ліній. З приводу чого начальник РЕМ сподівається на допомогу міста. Висловлюючи підтримку такому заходу, міський голова наголошував на реалізації його до початку опалювального періоду. Олександр Шаповал вів мову про необхідність цілодобового чергування енергетиків на території міста, аби не було зволікань з усунення неполадок.
Віктор Боднар повідомив, що причиною є дефіцит оперативного персоналу. Зараз дана проблема перебуває на стадії вирішення.
Така зустріч дала можливість конструктивно підійти до питання стабільності електропостачання та визначитися із заходами щодо поліпшення ситуації.
Прес-служба міського голови.