На порядку денному тарифне питання

 

Вчора пройшло чергове засідання виконкому, на якому були розглянуті питання, згідно з порядком денним – соціального спрямування, архітектури та комунального напрямку. Зокрема, щодо встановлення тарифів на послуги з поводження з побутовими відходами, централізованого водопостачання та водовідведення, з утримання будинків та прибудинкових територій. У засіданні, з дотриманням усіх необхідних карантинних вимог, взяли участь представники підприємств, надавачів комунальних послуг, громадської організації Конституційно-Правовий Конгрес.

Тарифне питання, котре попередньо було представлено на розгляд Громадської ради, стало найбільш обговорюваним членами виконкому та присутніми. Представники підприємств називали чинники, котрі вплинули на рішення комунальників щодо перегляду існуючих тарифів. Відповідні звернення були направлені до виконкому. Були надані розрахунки, згідно з Постановою Кабміну та НКРЕКП. Комунальники зазначали, що діяльність підприємств, їхня  безперебійна робота напряму залежна від підвищення на 27% рівня мінімальної заробітної плати, електроенергії, цін на паливно-енергетичні матеріали. Це впливає на ріст собівартості складових витрат, які і формують тариф. Було проаналізовано цінову тарифну ситуацію по області, зокрема щодо водопостачання та водовідведення. Так у Нікополі тариф складає 28.7 грн., Марганці – 31.4 грн., Жовтих Водах – 49.7 грн., Новомосковську – 38.4 грн, Павлограді – 46.9 грн, Першотравенську – 38.3 грн. При цьому треба брати до уваги розташування джерела водопостачання. Так, у Нікополі, Марганці, Дніпрі протяжність водогону – 0 км. У Покрові – 19 км, вода подається з першого підйому, розташованого у районі селища Покровське, на що витрачаються додаткові енергоресурси. Спеціалісти зазначали, попередній тариф було встановлено у 2018 році, за розрахунками він не відповідає фактичним витратам підприємства, є нерентабельним.

Залежним від цих складових є і «Дніпрокомунтранс». На сьогодні по області діють такі тарифи на вивезення сміття: Нікополь – 21.53 грн. для багатоквартирних будинків, 22.95 грн. – приватного сектора; Кривий Ріг – 21.14 грн.  для багатоквартирних будинків, 21.96 грн.- приватного сектора; Павлоград – 21.10 грн. для багатоквартирних будинків, 21.35 грн. – приватного сектора.

Обговорюючи тарифне питання, наголошувалося, що залишити тарифи на рівні минулого року, значить залишити працівників підприємств без заробітної плати, соціальних гарантій. Розглядався і варіант почасової подачі води, що не може не вплинути на діяльність підприємств, організацій, містоутворюючого підприємства – гірничо-збагачувального комбінату. Детально розглянувши питання, були прийняті відповідні рішення. Прийняті нові тарифи, які діятимуть вже з першого лютого: за утримання будинків та прибудинкових територій 5.10 грн. за 1м2 для будинків без ліфтів, централізоване водопостачання та водовідведення – 36.80 грн., за послуги з поводження з побутовими відходами – 21.01 грн.

- Це дуже непросте питання, - наголошував міський голова Олександр Шаповал, - але ми не можемо іти шляхом популізму, повинні брати відповідальність, насамперед, за нормальну життєдіяльність міста, безперебійне надання комунальних послуг.

Прес-служба міського голови.