На порядку денному соціальний захист літніх людей

на порядку денному соціальний захист літніх людей. Зображення 1
Реалізація прав осіб похилого віку на соціальний захист та активне довголіття, стало головним питанням чергової 33 сесії міськради.


Звертаючись до депутатів, основний доповідач, начальник управління праці та соціального захисту населення Тетяна Ігнатюк, розпочала розмову зі статистичних даних, згідно з якими Україна входить до 30 найстаріших країн світу за часткою осіб віком 60 років і старше. Саме цей факт визначає Стратегію державної політики з питань здорового та активного довголіття, яка передбачає комплексні заходи з підтримки громадян похилого віку. Сьогодні в місті мешкає 10 тисяч громадян, які за статусом належать до літніх людей, шоста їх частина самотні люди, яким потрібна допомога в повсякденному житті. Із загального числа пенсіонерів працюючими є 2200 осіб. Основними гарантами соціального захисту ветеранів та осіб похилого віку є Закони України, для забезпечення додаткового соціального захисту мешканців міста діє міська комплексна програма соціального захисту населення, яка постійно оновлюється відповідно до вимог сьогодення. На реалізацію цієї програми минулоріч направлено понад півтора мільйони гривень. Робота у цьому напрямку не припиняється, 2018 рік у Покрові оголошено Роком ветерана.

За словами доповідача, соціальне спрямування діяльності триває за напрямками. Однією з вагомих складових є програма житлових субсидій. З 9285 отримувачів субсидії по місту - 972 родини складаються лише з непрацездатних пенсіонерів та 6207 родин мають у складі непрацездатних пенсіонерів. Крім державних гарантій додаткову соціальну підтримку за кошти місцевого бюджету щорічно отримують сім’ї загиблих воїнів-інтернаціоналістів, немобільних осіб з інвалідністю І групи, особи з інвалідністю І групи за зором. Пріоритетним питанням є надання кваліфікованої медичної допомоги, патронаж хворих з прогресуючим та нестабільним перебігом хронічних захворювань. Для підтримки самотніх громадян, у яких частково втрачена або знижена здатність до самообслуговування, та яким потрібна увага й стороння допомога, діє територіальний центр. На його утримання у 2017 році з місцевого бюджету витрачено 1млн. 667тис. 400грн.

Так, протягом 2017 року працівниками територіального центру було надано 119139 соціальних послуг 418 особам похилого віку, в тому числі 261-відділенням соціальної допомоги вдома, 92 –відділенням денного перебування, 65 – в пункті обліку бездомних осіб. За І квартал поточного року надано 29870 послуг. Для забезпечення комплексного підходу, оптимізації та підвищення якості надання соціальних послуг, створено мультидисциплінарну команду, послугами якої у 2017 році охоплено 41 домогосподарство та вже 15 у поточному. З метою здійснення перевезень осіб, не здатних до самообслуговування до медичних закладів, державних установ та організацій, доставки благодійної допомоги,запроваджено нову послугу - "Соціальне таксі", якою протягом 2017 року скористалось 147 осіб та вже 6 осіб у І кварталі поточного року. Зупиняючись на цих важливих аспектах, Тетяна Ігнатюк підкреслила, що немаловажливим чинником є розвиток громадського руху, волонтерської діяльності, впровадження соціальних проектів.
Так, з 2016 року проводяться безкоштовні обіди щосуботи та неділі для бездомних громадян та осіб похилого віку, які опинились в складних життєвих обставинах. Вже рік діє соціально-оздоровчий проект "Спортивна бабуся", танцювальні вечори. Успішна реалізація вищезазначених соціальних проектів визначають їх актуальність та необхідність. Завершуючи доповідь, начальник управління праці окреслила перспективи з розширення спектру соціальних послуг, висловивши своє бачення подальшої роботи.
Серед питань у різному
Депутати підтримали рішення "Про створення комунальної установи "Інклюзивно-ресурсний центр". Такий крок забезпечить права дітей-інвалідів з особливими освітніми потребами на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти. Будуть створені відповідні умови для надання малечі психолого-педагогічної допомоги, кваліфікованого супроводу фахівців, допоможе їм соціалізуватися та визначитися у житті.
"Про забезпечення охорони аварійних об’єктів незавершеного будівництва на території 37-го мікрорайону."
Це питання поставало на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Обмеження доступу до аварійних недобудованих об’єктів убезпечить від нещасних випадків та непередбачуваних ситуацій, за що проголосували депутати.
"Про Правила етичної поведінки депутатів Покровської міської ради". Депутати ухвалили рішення, прийнявши Правила, які ґрунтуються на законодавчих та нормативних актах та визначають норми поведінки народних обранців.
На сесії були розглянуті ще ряд земельних, соціальних питань, за всіма прийняті відповідні рішення.
Прес-служба міського голови.