Ми повинні бути готовими до нових атак і відключень, бо ворог не заспокоюється, повинні бути зібраними та згуртованими

На цьому сьогодні наголосив міський голова Олександр Шаповал.

-російські виродки продовжують руйнувати енергетичні, інфраструктурні об’єкти, аби увігнати нас у блекаут, посіяти паніку, вивести з рівноваги. У цій ситуації важливо зберігати спокій і бути готовими до будь-якого можливого розвитку подій. Питання, що хвилюють зараз всіх - це відключення електроенергії. Я хочу, щоб покровчани розуміли: ситуація через масовані обстріли, перенавантаження систем, змінюється щохвилини. Графіки відключень за таких умов просто не діють. - зазначив він.

Міський голова підкреслив, що коли ракета влучає по підстанції чи високовольтній лінії, виникає дефіцит потужності, пропускної спроможності, оператор «Укренерго» дає команду на екстрене відключення.

- Є аварійні відключення, коли виходить з ладу якийсь елемент енергетичної інфраструктури, вони поділяються на екстрені відключення, пов’язані з воєнними діями, коли через обстріли пошкоджено об’єкт. Та локальні аварійні відключення, якщо енергомережі на конкретній території виходять з ладу. Стабілізаційні відключення впроваджують тоді, коли споживачам не вистачає виробленої енергії, пошкоджена інфраструктура не передає необхідну потужність. Зокрема, аварійні відключення неможливо передбачити, спрогнозувати скільки вони будуть діяти, для них неможливо встановити точні графіки. Хочу наголосити для всіх, щоб ви розуміли, на ці складні процеси місцева влада, у тому числі міський голова, не впливають, бо це не наша компетенція. Не тому, що не хочемо, а тому, що є відповідні служби, які займаються цим питанням. Багато запитань, чому в одних будинках світло вимикають щодня, а в інших ні. Є об’єкти критичної інфраструктури, такі як лікарня, водоканал, КНС, очисні споруди, вони не знеструмлюються, бо повинні працювати безперебійно. Частина будинків знаходиться на цих лініях, так, цим людям «пощастило», але вони так як і всі ми живуть в умовах війни. Два сусідні будинки можуть бути підключені до різних трансформаторів, і, навпаки, будинки у різних мікрорайонах живитися від одного. - пояснив Олександр Шаповал.

Зауважив, що  неодноразові звернення економити електроенергію, вимикати пристрої, без яких можете обійтися для того, аби зменшити споживання, навантаження на мережі, що дозволяє швидше проводити ремонтні роботи та уникати відключень. Поки систему не стабілізують, не буде діяти жоден графік.

- Ми повинні бути готовими до нових атак і відключень, бо ворог не заспокоюється, повинні бути зібраними та згуртованими, бо емоції поганий порадник у критичних ситуаціях. Обов’язково майте запас води та їжі (сухпай), слідкуйте за тим, щоб були заряджені павербанки, ліхтарики, заготовте свічки, батарейки, необхідні ліки. Так, нам сьогодні складно, але які б випробування не лягли на наші плечі, ми пройдемо цей шлях і переможемо. Дякую всім, хто розуміє, тримається і вірить! Світло завжди перемагає темряву! - наголосив Олександр Шаповал.

Прес-служба міського голови.