Мрії збуваються

мрії збуваються. Зображення 1


Одним із рішень, прийнятим на останньому засіданні міськвиконкому, було рішення про розподіл звільненого житла. 27 січня дві Покровські родини отримали соціальні квартири.
Щодо цієї події ми поспілкувалися з начальником відділу обліку та розподілу житла міськвиконкому Іриною Царенко та 22-річною матір’ю-одиначкою - Наталією Крамаренко, яка того дня отримала ордер на соціальне житло.

мрії збуваються. Зображення 2

- Ірино Геннадіївно, що таке соціальне житло і чим воно відрізняється від звичайного?

- Соціальне житло - житло всіх форм власності (крім соціальних гуртожитків) із житлового фонду соціального призначення, що безоплатно надається громадянам України, які потребують соціального захисту, на підставі договору найму на певний строк.
На відміну від звичайного, соціальне житло не підлягає піднайму, бронюванню, приватизації, продажу, даруванню, викупу та заставі.
- Хто має право на таке житло?
Правом взяття на соціальний квартирний облік користуються громадяни України:
а) для яких таке житло є єдиним місцем проживання, або які мають право на поліпшення житлових умов відповідно до закону;
б) середньомісячний сукупний дохід яких за попередній рік з розрахунку на одну особу в сумі менший від величини опосередкованої вартості найму житла в даному населеному пункті та прожиткового мінімуму, встановленого законодавством.
- Скільки квартир у місті набули статусу соціального і хто їх отримав?
Станом на 1 лютого їх отримали 15 родин.
З них:
- три сім’ї виховують дітей-інвалідів;
- три особи з числа дітей-сиріт;
- чотири багатодітні родини;
- чотири одинокі матері;
- одна має висновок лікарсько-консультативної комісії.
Хочеться вірити, що нове житло, стане початком нового життєвого етапу, наповненого світлом та оптимізмом.
З таким настроєм зайшла у нову квартиру разом зі своїм дворічним сином і Наталія Крамаренко. Молода мама не приховує радості. Попередні господарі квартири залишили її у пристойному вигляді, допомогти справитися із поточними проблемами пообіцяли і в домоуправлінні № 2.
За 22 роки Наталія пройшла через різні випробування. Позбавлена батьківського піклування, дівчина навчалася в Покроввській школі – інтернаті. Потім – у Навчальному центрі професійної освіти Нікополя, де отримала спеціальність кранівниці, працювала за фахом. У 2014 році разом з новонародженим сином повернулася до міста й отримала кімнату в гуртожитку.
Наталя розповідає, що у відділі обліку та розподілу житла щорічно оновлювала документи, як особа, що потребує поліпшення житлових умов. Тут і отримала консультацію про соціальне житло і можливості його отримання. З Порядком надання соціального житла можна ознайомитися і у холі міськвиконкому.
У минулому році одинока мама зібрала усі необхідні документи і стала на соціальну квартирну чергу. Нарешті - мрія здійснилася.
Її очі сяють від радості, а в думках реальні плани і віра у власні сили.
Дивлячись на Наталю, віриться, що у її сина буде те, чим вона обділена з дитинства – батьківська любов і турбота. А тепер і власний дім.


Прес-служба міського голови.