Мешканцям області нагадали про заборону зривати первоцвіти

У весни багато прикмет, одна з них – поява первоцвітів. Такою є збірна назва ранньоквітучих весняних рослин.

На Дніпропетровщині весна приходить із червонокнижними підсніжниками, сон-травою, шафраном, горицвітом, тюльпаном дібровним, рябчиком шаховим. Всього на території області росте 20 із 40 видів первоцвітів, занесених до Червоної книги України.

Законодавством  суворо заборонено їхній збір, продаж і купівля. Оскільки збирання цих дикорослих рослин не дає можливості їм утворити насіння для подальшого розмноження. Через те вони на межі зникнення.

У департаменті екології та природних ресурсів ОДА попереджають, що на порушників складатимуть адмінпротоколи. Браконьєрам доведеться сплатити штраф від 1700 грн до 3655 грн, а ще компенсацію за кожну зірвану з цибулинкою рослину.

Маючи спокусу зірвати первоцвіт, щоб помилуватися, згадайте, що дикорослі квіти в'януть так само швидко, як і розквітають. А в букеті чудово виглядають декоративні, спеціально виведені їхні копії.

Не зриваймо первоцвіти! Пам'ятаймо, що кожний, хто зриває та купує первоцвіти, своїми діями сприяє їхньому знищенню та є правопорушником.

Прес-служба міського голови.