Мешканці громади можуть скористатися розширеною програмою “Доступні ліки”

За програмою “Доступні ліки” покровчани можуть отримати 462 лікарські засоби безкоштовно або з невеликою доплатою.

Як зазначає директор Центру первинної медико-санітарної допомоги Олена Саламаха, це ліки від серцево-судинних та цереброваскулярних захворювань, діабету ІІ типу, інсуліни та аналоги, ліки для профілактики інсультів та інфарктів, від розладів психіки та поведінки, епілепсії, нецукрового діабету, віднедавна - хвороби Паркінсона.

У 2023 році до переліку також додали 32 препарати для пацієнтів з хронічними обструктивними захворюваннями легень. Саме вони є найчастішою причиною інвалідизації і летальності серед усіх захворювань респіраторної системи. У таких хворих спостерігається ускладнене дихання, важка задишка, хронічний кашель.

Щоб отримати медикаменти безоплатно або зі знижкою, потрібно звернутися до сімейного лікаря і взяти електронний рецепт. З ним пацієнт має прийти в аптеку, яка бере участь у програмі реімбурсації і отримати ліки. У Покрові “Доступні ліки” відпускають: аптека № 144 “Фармація”(вул. Героїв України 5а); мережа аптек “Рам Руан»( № 62 - вул. Центральна 52/2, вул. Балкова 20, вул. Медична 19, вул. - Джонсона Бориса 26); мережа аптек “Бажаємо здоров’я” (аптека №7 - вул. Джонсона Бориса 16, аптека № 52 - вул. Центральна 32 /3); аптека № 93 «Рецептика» (вул. Джонсона Бориса 29); аптеки АНЦ ( вул. Центральна 52/2, вул. Джонсона Бориса 16/1, вул. Центральна 25); аптека «Копійка» ( вул. Героїв України 4/4, вул. Торгова 54/2); мережа аптек «Подорожник» (вул. Центральна 28, вул. Героїв України 6-б); мережа" Народних аптек( вул. Центральна 39а, вул. Соборна11).

Аптеки, які працюють за урядовою програмою впізнаються за наліпками “Тут є доступні ліки”. Хто не дуже орієнтується у місті, найближчу аптеку може знайти, зателефонувавши у контакт-центр НЗСУ за номером 16-77.

У 2022 році лікарі Центру первинної медико-санітарної допомоги виписали понад 15579 електронних рецептів, з них 72,4% складають рецепти на лікування хворих на серцево-судинні захворювання, 14,5% - для хворих з цукровим діабетом другого типу, 3,7% для лікування бронхіальної астми , решта - 9,4% на нецукровий діабет, розлади психіки та поведінки, епілепсію, цукровий діабет першого типу.

Загалом програмою “Доступні ліки” на території громади користується понад шість тисяч пацієнті.

Прес-служба міського голови.