Ментальне здоров'я - це дбати про себе

Що таке ментальне здоров'я? Про це постійно йде мова у територіальному центрі. 

Соцпрацівники не лише розповідають своїм підопічним про поняття та значення вислову, а й  проводять серії занять, які впроваждено у закладі в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої Оленою Зеленською.

Програму створено, аби допомогти українцям знайти джерело сили. З цією метою у відділенні денного перебування працює «Скарбничка ментального здоров’я» - комплекс заходів, з  якими можна підтримати психічне здоров’я працівників та отримувачів соціальних послуг територіального центру.

Директор центру Наталія Даниленко розповіла, що інтерактивні заняття з різних видів арт-терапії, які проводять фахівці, у тому числі і в філії старостинського округу, дуже радо сприйняли підопічні, бо відчули позитивний результат.  

Так, наприклад, на арт-терапевтичних заняттях з ізотерапії проводиться «лікування мистецтвом» через кольоровий калейдоскоп малюнків, що дозволяє зміцнити та зберегти ментальне здоров’я. У розвитку дрібної моторики рук допомагає пісочна терапія. Гра з піском захоплює, активізує фантазію, творчі здібності та дарує емоційне задоволення.

Дбаючи про комфортні умови отримання різних соціальних послуг, у тому числі -  психосоціальної підтримки, працівники територіального центру створили та облаштували безпечний простір «Разом ми зможемо». В осередку проходять заняття з комп’ютерної грамотності, фізкультурно-оздоровчі (з елементами йоги, пілатесу, лімфодренажної гімнастики) та арт- терапевтичні заняття в малих групах.

В рамках проєкту «Активне довголіття»  підопічні займаються скандинавською ходьбою, де відновлюють душевні сили, покращуючи ментальне здоров’я.

В тісній співпраці з волонтерами та благодійниками  «Червоного Хреста, БО «Право на захист», гуманітарної місії «Проліска-Дніпро», БО " Стабілізейшен Суппорт Сервісез", ГО «Егіда-центр» проводяться змістовні заходи й тренінги для громадян похилого віку, осіб з інвалідністю, фахівців центру. Допомагають опанувати техніки зниження стресу та тривоги, розуміння власних емоцій.

Тож, - мати внутрішню стійкість, розпізнавати власні емоції, керувати ними, будувати здорові стосунки з іншими людьми, підтримувати емоційну рівновагу та зберігати позитивне ставлення до життя - це бути  ментально здоровим. А ще - здатність приймати виклики, адаптуватися до змін і звертатися за допомогою, коли це необхідно.

Пресслужба міського голови.