Люди твого міста. Вихователь дитсадка № 22 Галина Ковецька: “Головне бачити дитину, її особливості та мати індивідуальний підхід до кожного малюка”

 

Дитячий садок є першим соціальним інститутом з яким зустрічається людина. Саме тут закладаються ті основи, які мають важливе значення для розвитку майбутньої особистості.

Благородній професії дитячого вихователя працівник КЗДО № 22 Галина Ковецька віддала вже 38 років свого життя.  До нашого міста приїхала ще зовсім юною дівчиною за направленням після закінчення Криворізького педагогічного інституту. І зізнається, що про вибір професії ніколи не шкодувала.

Через її чуйне серце пройшло не одне покоління дошкільнят. Були навіть випадки, коли випускники через роки самі приводили до садочка своїх дітей, причому прагнули, аби їх вихователем була саме Галина Володимирівна.

А окремі вихованці також обрали професію педагога і зараз Галина Ковецька  передає їм свій багатий досвід роботи.

“Професіонал з великої літери, яка по-справжньому любить дітей”, — саме такими словами характеризують Галину Володимирівну її колеги. Вони особливо підкреслюють, що у своїй роботі жінка активно використовує усі освітні інноваційні технології. Наприклад, мнемо-технології, які дозволяють покращити мовні та комунікативні навички дітей.

Також Галина Ковецька є керівником тренінгу “Вчимося жити разом”, який реалізується за Всесвітнім освітнім проектом від організації ЮНІСЕФ. Він розрахований на соціальну адаптацію дітей внутрішньо-переміщених осіб. За її словами таким малюкам потрібна особлива підтримка і допомога. Пройшовши відповідний курс у місті Дніпро, Галина Володимирівна вже кілька років передає ці знання своїм колегам по дитсадку.

За її словами в професії дитячого педагога слід бути відкритим для нових знань і навичок.

“Не можна зупинятися на чомусь одному. Ти постійно засвоюєш нові знання та технології.  Адже наші діти сьогодні дуже розвинуті. Потрібно йти в ногу з часом, бути знайомим на їхньому рівні з новими іграми, казковими персонажами, героями мультиків. Якщо не будеш рухатися вперед, то результату не досягнеш”, — говорить вона.

Але  основним критерієм у цій професії є саме любов до дітей.  Галина Ковецька зізнається: “Головне бачити кожну дитину, її особливості та мати індивідуальний підхід до кожного малюка. Вихователь для дитини повинен бути товаришем, партнером у грі, другом”.

Необхідно давати дітям певну модель поведінки, щоб вони виросли добрими та чуйними. Вона перш за все прагне виховати в дітях бажання допомагати та підтримувати інших.

Це особливо важливо ще й тому, що Галина Володимирівна працює в інклюзивній групі. Про особливих дітей вона говорить з теплотою і любов'ю:

“Треба розуміти потреби цієї дитини, її думки, спрямувати роботу так, щоб вона могла соціалізуватися й отримати нові знання. Це непросто, але можливо. Просто необхідно багато уваги та копіткої праці”.

Відзначає, що у садку створено усі умови для якісного освітньо-виховного процесу. У цьому питанні відчувається постійна підтримка і управління освіти, і керівництва міста. Вона щиро бажає своїм колегам любові та позитивного погляду на життя.

Ця надзвичайна жінка гармонійно поєднала у собі справжню любов до дітей, величезний досвід і професіоналізм. Вона щаслива мама і бабуся, а головне — справжній педагог у самому високому значенні цього слова.

Прес-служба міського голови.