Люди твого міста. Працівник гірничо-збагачувального комбінату Віктор Калита: “Робочі професії все одно були й будуть актуальними”

 

 

Історія нашого регіону й міста нерозривно пов'язана з гірничою справою. Нинішнє покоління гірників, як і їхні діди й прадіди, теж робить свій вагомий внесок у стабільність і розвиток Покрова.

Серед таких людей і машиніст роторного комплексу Покровського гірничо-збагачувального комбінату Віктор Калита.

Він народився у гірницькій родині, його батько Володимир Федотович усе життя пропрацював на комбінаті, був ветераном праці. Тож вибір майбутньої професії для хлопця був цілком зрозумілим.

Віктор добре навчався, з червоним дипломом закінчив наше професійно-технічне училище.

Після проходження виробничої практики в Шевченківському кар'єрі, залишився працювати в цьому підрозділі на роторному комплексі № 1.

Цей вибір також був не випадковий. Адже тут усе життя працював його батько, який трудився у Шевченківському кар'єрі з самого початку його експлуатації. Крім того, на комплексі на той момент також робив старший брат Владислав. Тож в підрозділі в одній зміні утворилася “династія” цієї дружної родини. Про свого батька Віктор говорить з особливою повагою. “Він людина, як кажуть “старої закалки” і не боявся труднощів. Пам'ятаю, коли тільки влаштовувався на роботу батько сказав мені “Працюй так, щоб я за тебе не червонів”. І я дійсно робив усе, аби не похитнути його авторитет”.

Брати стали гідними продовжувачами справи батька, коли той пішов на заслужений відпочинок. Хлопці отримували нові знання і спеціальності, згодом обоє стали машиністами. Віктор довгий час був бригадиром.

Професія машиніста в кар'єрі є однією з найголовніших і вимагає чималих знань, відповідальності та професіоналізму. Віктор Калита пропрацював на комплексі 17 років і зарекомендував себе як фахівець високого рівня. Неодноразово його портрет прикрашав Дошку пошани підприємства.

Великим життєвим і професійним досвідом для Віктора стала робота в Африці, де він певний час працював майстром на гірничому виробництві. Зізнається, що це була унікальна можливість подивитися світ, побачити багатьох цікавих людей, техніку, підтягнути англійську мову. При цьому, говорить наш земляк, фахівці з України мають досить високий авторитет у сфері гірничої промисловості.

Але згодом Віктор все ж повернувся на комбінат. Йому запропонували роботу машиніста роторного комплексу № 4 в Північному кар'єрі, де він працює і сьогодні.

На думку Віктора Калити сучасне життя дає багато можливостей для самореалізації. Але робочі професії все одно були й будуть актуальними, тож важливо підіймати їх престижність, особливо для молоді.

Головним у житті для Віктора є родина. Це дружина Людмила, донька Ангеліна і онук Арсеній. Останньому він прагне з роками показати кар'єр і роторний комплекс, аби онук на власні очі побачив, де працює його дідусь.

“Я по життю оптиміст і вважаю, що людині потрібно вірити в майбутнє і те, що все буде добре”,  — пояснює свою життєву філософію Віктор Калита. В його обличчі ми вітаємо усіх гірників міста з професійним святом, дякуємо за працю і бажаємо усього найкращого їм і їхнім родинам.

Прес-служба міського голови