Квіточки збирали, віночки сплітали

Одним з найдревніших літніх обрядових свят є Івана Купала, яке відзначається в ніч з 6 на 7 липня. Свій початок воно бере ще з язичництва і символізує зв'язок людини з природою.

У дохристиянські часи свято називалося просто Купала -  на честь язичницького бога достатку. Коли наші предки перейшли в християнство, воно збереглося і доповнилося ім’ям Іона Хрестителя, день народження якого збігається з купальським святом.

До карантину в цей день у місті проводилися масові гуляння, відтворюючи  давні обряди українців. Нагадали про свято і в умовах карантину.

За традицією провели його в дитячих садочках.  Від самого ранку малечу зустрічали купальські символи та обрядові  мелодії. На майданчики до кожної групи завітали Русалоньки, Водяний і Каракатиця. Усі разом грали у веселі ігри, співали пісні, брали участь у святковому флешмобі. Діти раділи, коли казкові гості поливали їх водою та пускали мильні бульбашки.

Дошкільнята  багато дізналися про лікарські трави, навчилися плести вінки, які потім пускали на воду, загадуючи на щастя, здоров’я та мир усім людям на планеті.

Купальські традиції наших предків відтворили у відділі культури. Представники музею, мистецьких шкіл, Будинку культури  с.Шолохове  на березі річки Базавлук показали справжнє купальське онлайн-дійство.

Прес-служба міського голови.