Козацтво в історії національної боротьби за визволення України

козацтво в історії національної боротьби за визволення україни. Зображення 1
За такої назви відбувся історичний екскурс у Будинку творчості дітей та юнацтва.


Сучасна історія через призму минулого була представлена школярству та освітньому загалу у маловідомих фактах, наукових дослідженнях. Козацтву, як рушійній силі у боротьбі за національне самовизначення, присвячено розмову з вченими Науково-дослідного інституту козацтва при Інституті історії України НАН України - доктором історичних наук Тарасом Чухлібом, кандидатом історичних наук Владиславом Грибовським, громадським діячем Станіславом Каширним.

козацтво в історії національної боротьби за визволення україни. Зображення 2
Козацька минувшина, військово-політичні й фінансові особливості існування Війська Запорозького низового були подані у детальному аналізі, котрий ліг в основу монографій Тараса Чухліба. Вчений простежив історичне минуле з XVI і до кінця XVIII ст., значну увагу приділивши участі українського козацтва у заселенні та освоєнні Степової України, історично обгрунтувавши усталений стереотип щодо Донеччини. Схарактеризував козацькі походи проти Кримського ханства й Османської імперії, чорноморську політику Богдана Хмельницького та Івана Мазепи. Цікаво, що учасники екскурсу, серед яких і викладачі історії, могли вести діалог з науковцями у форматі запитання-відповіді. Присутніх цікавило як минуле, так і думка щодо сучасної ситуації в країні, насамперед, подій на сході.

Своє бачення вчені обґрунтовували історичними передумовами й фактами. Не приховували, що наш край, колиска козацтва надихає, Покров вразив своєю сучасністю, особливим ставленням до минувщини, зацікавленістю у збереженні історичної спадщини.
Прес-служба міського голови.