Із сесійної зали

із сесійної зали. Зображення 1
29 сесія Покровської міськради, яка відбулася 19 січня, стала першою у 2018 році.
Основним слухалося питання про сучасний стан і проблеми соціально-правового захисту дитячого населення м. Покров та соціалізацію дітей із особливими потребами.


Доповідаючи з даного питання, заступник міського голови Наталія Бондаренко детально проаналізувала діяльність суб’єктів соціальної роботи, спрямовану на захист інтересів дітей та підлітків, забезпечення належних умов для фізичного, інтелектуального і духовного розвитку дітей міста, їх соціально-правового захисту та належного виховання.
Особливу увагу було приділено пріоритетним напрямкам діяльності усіх ланок соціальної роботи. Передусім це поширення мережі дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей, а також впровадження патронату. Від серпня в Україні розпочалося реформування системи інституційного догляду та виховання дітей, метою якого є відхід від інтернатних закладів на користь виховання дітей у сімейному або наближеному до сімейного середовища. У цьому плані наше місто на передовій реформування – жодна дитина з Покрова не перебуває в інтернатному закладі. Пріоритетною формою влаштування дітей є усиновлення. У минулому році було усиновлено двоє дітей. На території міста функціонує 2 дитячих будинки сімейного типу, де виховується 11 дітей, та п’ять прийомних сімей, де на вихованні семеро дітей. Четверо дітей тимчасово проживають у сім’ях родичів до вирішення питання про їх подальше влаштування до сімейних форм виховання. Одну подружню пару у 2017 році поставлено на облік як кандидатів в усиновлювачі, одна особа пройшла навчання в потенційні опікуни.
У місті розроблено Порядок створення та діяльності сім’ї патронатного вихователя, що передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини на період подолання дитиною, її батьками складних життєвих обставин.
Максимальні зусилля спрямовані на раннє виявлення проблем і допомогу сім’ям, аби дитина виховувалася у родинному колі біологічних батьків. Проводиться робота для забезпечення права дитини на виховання в належних умовах в сімейному оточенні, у закладах освіти міста.
На кінець минулого року на обліку міського центру соціальних служб для сім ’ї, дітей та молоді, служби у справах дітей перебувало 78 дітей, що виховуються у сім’ях, де батьки неналежним чином виконують свої батьківські обов’язки. Протягом року обстежено умови проживання понад двохсот сімей, проведено відповідні заходи, серед яких - направлення матеріалів до суду щодо позбавлення батьківських прав, притягнення батьків до адміністративної відповідальності. Службою також здійснюється контроль за умовами утримання, навчання та виховання дітей у сім ’ях опікунів та піклувальників, прийомних сімя ’ях, дитячих будинках сімейного типу.
Перспективним напрямком соціальної роботи є створення мережі якісного соціального житла для дітей під опікою. З метою надання державної підтримки дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування, за рахунок субвенції з державного бюджету місцевому бюджету виділено понад мільйон гривень на придбання соціального житла для вищезазначених категорій, на які у грудні було придбано 6 житлових об’єктів.
Важливе місце у своїй доповіді Наталія Бондаренко відвела висвітленню соціальної роботи з дітьми, що мають особливі потреби. У місті налічується 308 дітей з особливими освітніми потребами, 130 з них мають інвалідність, 18 учнів на індивідуальній форму навчання. Психолого-педагогічний супровід дітей з особливими потребами, їхня інтеграція в освітнє середовище в умовах інклюзії здійснюється в СЗШ № 6,9, НВК №2, в дошкільних навчальних закладах № 5 (для дітей з порушенням рухового апарату) , №13 ( вади зору та порушенням мовлення), №18,22 ( порушення мовлення), №21 (спеціальна група компенсую чого типу для дітей із затримкою розвитку та групи з порушенням мовлення). В освітніх закладах створені психолого-педагогічні команди з інклюзивного навчання.
У минулому році за рахунок субвенції з державного бюджету на базі середньої школи №6 було створено ресурсну кімнату, що є необхідною частиною інклюзивної форми освіти, котра дає можливість дітям займатися за індивідуальним планом розвитку.
Це лише деякі аспекти соціально-правового захисту дитячого населення міста, про які йшла мова у доповіді заступника міського голови. Заслухавши інформацію, депутати ухвалили проект рішення щодо подальшого здійснення комплексної взаємодії суб’єктів соціальної роботи у даному напрямку.
"У різному" на сесії було розглянуто ще 28 питань.
Депутати затвердили Міську цільову програму "Парципаторне бюджетування (бюджет участі) у м. Покров на 2018 – 2021 роки" та відповідне положення. Нагадаємо, минулого року у місті вперше було впроваджено програму бюджету участі та успішно втілено проект, котрий отримав найбільшу підтримку містян. Цьогріч таку практику продовжено.
Підтримку у сесійній залі отримала Комплексна програма забезпечення громадського порядку та громадської безпеки на території міста на період до 2020 року. Сучасний стан охорони громадського порядку в місті не є досконалим і потребує ґрунтовного оновлення. На цьому наголошував міський голова Олександр Шаповал, звертаючись передусім до керівників та представників правоохоронних органів та озвучуючи конкретні проблеми. Основними завданнями програми є удосконалення системи оперативного реагування на заяви та повідомлення про скоєні правопорушення, впровадження сучасних технічних засобів, що сприятимуть профілактиці правопорушень та протидії злочинності. Серед іншого – залучення громадськості до забезпечення порядку, удосконалення методів профілактики правопорушень, запобігання порушенням громадського порядку й ослаблення дії криміногенних факторів.
Одним із рішень було внесено зміни до Міської комплексної програми соціального захисту міста Покров на 2016-2018 роки. У новій редакції передбачається, що здійснення ремонту, заміни газових приладів та придбання запасних частин до них соціально вразливим верствам населення за рахунок коштів міського бюджету покладається на управління праці та соціального захисту населення.
Наступна програма, ухвалена на сесії , стосується організації дозвілля громади міста на поточний рік і називається "Покров вечірній". Крім популярних проектів, таких як "Спортивна бабуся", "Кіно під відкритим небом", танцювальних вечорів "У ритмі мелодій", передбачається проведення пошуково-розважальних квестів, ігрових програм вихідного дня для родинного відпочинку у парку, анімаційних програм сімейного дозвілля, тематичні лялькові вистави для малечі, мистецькі галявини та багато іншого.
Після розгляду питань черги денної, секретар міської ради Анатолій Пастух поінформував присутніх про роботу Покровської міської ради у 2017 році.
За даний період було скликано 12 сесій, у рамках яких проведено 18 пленарних засідань. Протягом року міською радою було прийнято 356 рішень, що охоплювали різні сфери діяльності в межах територіальної громади.
Пленарним засіданням сесії передує робота депутатських комісій, на які міські обранці збиралися близько 70 разів. Також депутати брали участь у роботі тимчасових комісій, робочих груп, дорадчих органів, стали учасниками обласної спартакіади депутатів органів місцевого самоврядування. Секретар міськради розповів про зміни у складі депутатського корпусу та фракцій протягом року та закликав депутатів до напруженої роботи у 2018 році без зайвих суперечок та популізму. Анатолій Пастух зазначив: "Ми не можемо собі дозволи таку розкіш як даремно згаяний час. Як і не можемо дозволити витрачати час на різного роду політичні чвари, які аж ніяк не сприятимуть вирішенню нагальних проблем міста".
Прес-служба міського голови.