Інформація для депутатів покровської міської ради щодо дотримання норм закону україни

            З метою недопущення вчинення Вами порушень чинних антикорупційних норм, нагадуємо, що відповідно до частини 3 статті 8 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» на депутатів місцевих рад поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції».

            Депутати місцевих рад зобов’язані щороку до 1 квітня подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік відповідно до Закону України «Про запобігання корупції», а також дотримуватися інших вимог фінансового контролю, передбачених зазначеним Законом.

            Частиною 2 статті 4 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» передбачено, що повноваження депутата місцевої ради починаються з дня відкриття першої сесії відповідної ради з моменту офіційного оголошення підсумків виборів відповідною територіальною виборчою комісією і закінчуються в день відкриття першої сесії цієї ради нового скликання, крім передбачених законом випадків дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради або ради, до складу якої його обрано.

            У зв’язку з зазначеним, відповідно до абзацу 1 ч. 2 ст. 45 Закону України «Про запобігання корупції» особи, суб’єкти декларування, які припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, подають декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за період, не охоплений раніше поданими деклараціями.

            Згідно з абзацом 2 ч. 2 ст. 45 Закону України «Про запобігання корупції» особи, суб’єкти декларування, які припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, зобов’язані до 1 квітня наступного року після припинення діяльності подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік.

       А отже, депутати Покровської міської ради VІІ скликання, повноваження яких закінчуються в день відкриття першої сесії ради нового VIII скликання, зобов’язані:

· не пізніше двадцяти робочих днів з дня припинення повноважень депутата міської ради подати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за період, не охоплений раніше поданими деклараціями (тип декларації – “перед звільненням”, звітний період – з 01.01.2020 р. по день припинення повноважень депутата);

·  до 1 квітня наступного року після припинення повноважень депутата міської ради подати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік (тип декларації – “після звільнення”, звітний період за весь 2020 рік).

Для новообраних депутатів!

            Відповідно до змісту частини 3 статті 45 Закону України «Про запобігання корупції» особи, обрані депутатами міської ради зобов’язані впродовж п’ятнадцяти календарних днів з дня набуття повноважень подати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік (тип декларації – “кандидат на посаду”, звітний період – 2019 рік).

            Тобто, новообрані депутати мають подати декларацію за 2019 рік, а саме, за період з 01.01.2019 року по 31.12.2019 року.

            Звертаємо Вашу увагу, що якщо з якихось причин Ви вже подавали декларацію за минулий рік (тобто за період з 01.01.2019 року по 31.12.2019 року), повторно її подавати після оголошення результатів виборів та набуття повноважень не потрібно. Це також стосується і тих хто був депутатом  VІІ скликання і став депутатом  VIII скликання!

            А також хочемо застерегти та попередити, що згідно із статтею 52 згаданого Закону депутат місцевої ради зобов'язаний у встановленому порядку письмово повідомляти НАЗК про відкриття валютного рахунку в установі банку-нерезидента а от про суттєві зміни у майновому стані депутат не зобов'язаний повідомляти. За порушення Закону України «Про запобігання корупції» чинним законодавством передбачено покарання у виді адміністративної та кримінальної відповідальності.

            У разі виникнення у Вас питань з приводу заповнення декларації Ви маєте можливість безпосередньо ознайомитись з офіційними роз’ясненнями Національного агентства з питань запобігання корупції за посиланням:

https://nazk.gov.ua/wp-content/uploads/2020/02/Rozyasnennya-2020-finish-12.02.2020.pdf

https://nazk.gov.ua/wp-content/uploads/2020/04/rozyasnennya-stanom-na-31.03.20-1.pdf

також інформацію розміщено на вебсайті Покровської міської ради:

https://pkrv.dp.gov.ua/elektronne_deklaruvannya-92

або звернутись до начальника відділу з питань запобігання та протидії  корупції Горчакової Т.А. (каб.302).