Григорій Сковорода: світло свободи переможе темряву

 

 

Сьогодні, 3 грудня, виповнюється 300 років від дня народження Григорія Савича Сковороди - великого сина українського народу, філософа, письменника, музиканта, громадського діяча, педагога.  До цієї  визначної дати у публічній бібліотеці відбулась тематична зустріч.

Сковорода дивував різностороннім талантом. Певно кожному українцю знайомий його вислів: «Світ ловив мене, та не спіймав». Мандрівний філософ, автор геніальних творів і цитат, залишив нам, своїм нащадкам, феноменальну духовно-педагогічну спадщину, яка не втрачає свого унікального значення і тепер, у часи нової освіти.

Народний мислитель-мудрець ніби і сьогодні веде з нами діалог про сенс життя, духовне й мирське, призначення людини, про правду, багатство і беззаконня. Григорія Сковороду можна багато разів перечитувати, у його творах прості відповіді на складні питання.

Протягом тижня про це дискутували у численних онлайн-заходах з підростаючим поколінням Покрова у  закладах культури й освіти. Творчі й мистецькі осередки міста запустили флешмоби, де дарували музичні виступи, проводили спільні читання його визначних творів.

Сьогодні, у ювілейну роковину дня народження українського генія, у публічній бібліотеці відбулась тепла зустріч. Разом зі школярами та  вихованцями мистецьких закладів намагались якнайглибше розкрити «Світ Сковороди», говорили про ідею свободи в її різних вимірах, яка для українців була і залишається визначальною цінністю. Сьогодні, з огляду на загрозу нашій свободі, філософія Сковороди особливо цінна і важлива.

Діти жваво обговорювали вислови та афоризми митця, разом з персонажами лялькового театру бібліотеки читали його мудрі байки. Неперевершені музичні твори  Григорія Сковороди представили Ганна Доценко, Анастасія Бойко-Костіна, викладачі Школи мистецтв та наша землячка, музикант із Запоріжжя Олена Чернецька. 

Ювілейна дата дала привід згадати життя великого сина українського народу, який і через три сотні літ залишається нашим сучасником, перечитати сторінки його творів зі слушними мудрими порадами, які допомагають і ще довго допомагатимуть нашому народу.

Прес-служба міського голови.