Громадянам похилого віку – увага та турбота

 

28 грудня відбулося чергове засідання міськвиконкому, де аналізувалася діяльність територіального центру соціального обслуговування шляхом верифікації та моніторингу якості наданих соціальних послуг за поточний рік.
Характеризуючи роботу соціальної установи, директор Центру Наталія Даниленко наголосила, що пріоритетним напрямком роботи установи є виконання завдань, визначених міською комплексною Програмою соціального захисту населення міста Покров на 2016-2018 роки. Основним її завданням є виявлення громадян похилого віку, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги, також осіб, котрі перебувають у складних життєвих обставинах і не можуть самостійно їх подолати. Далі визначаються їх індивідуальні потреби з метою подальшого якісного надання соціальних послуг.
Для цього у структурі терцентру функціонують відділення соціальної допомоги вдома, що нараховує 176 підопічних, відділення денного перебування, яке відвідують 62 особи похилого віку та пункт обліку бездомних осіб, де обліковується 22 громадяни. При відділенні денного перебування також діють пункти видачі засобів реабілітації та прийому – видачі поношених речей.
Усі 28 працівників територіального центру, з яких 15 – соціальні робітники, мають достатній кваліфікаційний рівень для здійснення професійної діяльності.


Зазначалося, що з кожним роком число громадян, яким надаються соціальні послуги збільшується. На кінець поточного року територіальним центром надаються соціальні послуги 260-ти підопічним різних статусу та категорій.

Працівники відділень постійно дбають про розширення спектру послуг. Так, протягом року установою надано 107162 соціальні послуги, що на 20% більше, ніж у 2015 році. 87% підопічних отримують послуги на безоплатній основі. За результатами проведення обстежень матеріально-побутових умов проживання громадян, яких цьогоріч було здійснено на 43% більше ніж у минулому році, створено базу даних потенційних отримувачів послуг. Із внесених до переліку 84 громадян, на облік вже взято 81 особа. Впроваджуючи у систему соціальної роботи з підопічними нові форми, та з метою оперативного вирішення кризових ситуацій, у яких опинилися деякі громадяни міста, в установі створено службу термінового соціального обслуговування за сигнальними картками. Таким чином, протягом року 54 мешканці нашого міста отримали термінову допомогу з подальшим супроводом. Широкого впровадження набуває мультидисциплінарний підхід у наданні  послуг, що дає можливість комплексно допомогти людям, які опинилися у складних життєвих ситуаціях. Мультидисциплінарною командою надавалися послуги доставки у лікарняні заклади, проведення генеральних прибирань, дрібних ремонтів тощо.
У порівнянні з попереднім роком, у поточному – кількість таких послуг зросла на 68%.
Активна співпрація терцентру з Управлінням праці та соціального захисту населення забезпечує комплексний підхід до вирішення нагальних проблем переселенців, створюючи для них умови інтеграції та психологічної підтримки. Через територіальний центр внутрішньо переміщені особи отримують різні види благодійної допомоги.
З квітня працівниками проведено значну роботу з підопічними у рамках програми децентралізація теплопостачання у місті. 116 людей похилого віку отримали допомогу в оформленні пакету документів на безкоштовне встановлення приладів опалення та організаційних заходах побутового характеру під час встановлення приладів обігріву. Важливо, що й саме приміщення терцентру, де щоденно перебувають десятки підопічних, також було підключено до автономного опалення. Тепер і працівникам, і відвідувачам тепло. Слід зазначити, що у часи централізованого опалення у терцентрі не було достатнього температурного режиму.
Наталія Едуардівна зазначила, що всебічна підтримка, допомога та розуміння з боку керівників міста, передусім міського голови - це запорука розвитку та якісної роботи територіального центру, належного забезпечення потреб людей похилого віку та інвалідів. Прикладом є те, що у центрі зроблено косметичний ремонт, оновлено дизайн приміщень, відремонтовано каналізаційну та водопровідну системи, матеріальна база поповнилася побутовою та оргтехнікою, господарським інвентарем та іншими необхідними речами.
Директор терцентру поділилася планами на майбутнє та розповіла про плідну співпрацю з багатьма установами та організаціями міста, назвала благодійників, котрі виявляють бажання надавати посильну допомогу. Щиро подякувала усім, хто у співпраці докладає зусиль до вирішення питань соціального захисту громадян, за підтримку, взаєморозуміння та допомогу в організації роботи територіального центру.
Підсумовуючи вищесказане, Олександр Шаповал відзначив, що на сьогодні колектив територіального центру проводить значну роботу, яка потрібна нашому місту, і яка буде тривати надалі.

Останнє цьогорічне засідання міськвиконкому завершилося прийняттям відповідного рішенням та привітанням від міського голови з наступаючим Новим 2017 роком.
Прес-служба міського голови.