Є така професія — патронатний вихователь

Іноді через складні життєві обставини трапляється так, що дитина тимчасово не може проживати зі своїми батьками чи іншими законними представниками. Аби не допустити потрапляння таких дітей до сиротинця та набуття травматичного досвіду, у Покрові впроваджується нова соціальна послуга — патронат над дитиною.

З метою пошуку кандидатів у патронатні вихователі, 15 серпня на базі служби зайнятості було проведено тематичний семінар для жінок, які перебувають там на обліку. Представники Центру соціальних служб для сім'ї дітей та молоді Анна Зарубіна та служби у справах дітей міськвиконкому Дарина Горчакова спільно з директором міської філії Дніпропетровського обласного центру зайнятості Оксаною Кравченко презентували алгоритм надання послуги патронату над дитиною.

 Наголошувалося, що громада Покрова орієнтована на розвиток та запровадження сімейних форм виховання. Нині у місті діють 4 дитячих будинки сімейного типу, а також 4 прийомні сім'ї.

Окресливши важливість виховання дитини у сімейному середовищі, спікери детально зупинилися на особливостях патронатного виховання. Що передбачає тимчасове (від 3-х до 6 місяців) перебування дитини (або дітей) під опікою патронатного вихователя. Така послуга передбачає опіку, виховання та реабілітацію дитини у сімї патронатного вихователя, тоді, коли батькам необхідно дати час аби вирішити проблеми, “взяти себе в руки” та налагодити своє життя. Так само патронат дозволить вирішити проблему дітей, які не мають відповідного статусу, від яких відмовилися батьки, якщо вони чи особи, що їх заміняють, не можуть виконувати свої функції (наприклад через хворобу), тощо.

Подібна форма роботи має цілий ряд переваг. На період вирішення проблеми дитина тимчасово ніби “в гостях” у належних  умовах перебуває в патронатній сім'ї. Залишається проживати у своїй громаді, максимально наближено до родини  та свого соціального оточення. Важливо і те, що біологічна сім'я теж може спілкуватися з дитиною у супроводі фахівця з соціальної роботи. Все це максимально сприяє збереженню родини, зменшенню кількості дітей сиріт, та дітей позбавлених батьківського піклування.

Патронатне виховання — продиктоване часом нововведення, яке стимулюється і фінансово. Зокрема, виплачується соціальна допомога в розмірі двох прожиткових мінімумів на місяць на утримання влаштованої під патронат дитини, а грошове забезпечення за надану патронатним вихователем послугу складає 5 прожиткових мінімумів. Крім того, під час виконання обов'язків, патронатному вихователю сплачується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Патронатне виховання  може стати благородною справою для тих, хто має бажання допомагати дітям у скруті.

Звісно людина, яка претендує на роль патронатного вихователя, повинна відповідати певним критеріям, а також пройти у Дніпрі спеціальні двотижневі курси та отримати сертифікат.

Патронатні вихователі будуть отримувати необхідну підтримку від соціальних служб міста і не залишатимуться сам на сам із труднощами.

Учасники семінару погоджувалися, що тема патронатного виховання є непростою, але дуже цікавою і вкрай необхідною. Усі  отримали  буклети з усією необхідною інформацією.

Покровчан, яким цікава така  можливість, запрошують звернутися у виконком, до служби у справах дітей та Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.

Прес -служба міського голови.