«Домашньому насильству немає виправдання!»

Повномасштабна війна, яка триває в Україні, не зупиняє вчинення правопорушень, які були поширеними в нашій державі й раніше. Домашнє насильство є одним із тих явищ, яке у період війни може лише загострюватися і при цьому залишатися невидимим. Воно має різні форми та прояви, менш або більш видимі, вони однаково шкодять людині та порушують її права.

Війна не скасовує домашнє насильство, а навпаки загострює ситуацію. Традиційно домашнє насильство зачіпає вразливі групи населення, які, поміж іншого, обтяжені вирішенням інших проблем, що виникли через збройний конфлікт в державі. Найчастіше жертви домашнього насильства — це жінки та особи похилого віку. Чоловіки також потерпають від нього, але мають більше можливостей вийти із ситуації насильства.

 Втім, попри війну, випадків домашнього насильства стає дедалі більше. Так, з початку 2024 року було зафіксовано  12 таких випадків, 10 з яких – вчинення домашнього насильства чоловіками по відношенню до жінок. Тобто, в країні, яка веде боротьбу з підступним ворогом, продовжують знаходитися особи, які замість того, щоб стати на захист Батьківщини, влаштовують у своїх домівках ад для найрідніших людей.

Домашнє насильство ー це не внутрішньосімейна справа чи особливості родинного спілкування. Це протиправні дії, яким немає виправдання та про які не можна мовчати.

Якщо Ви або ваші близькі зіткнулися з домашнім насильством або стали свідком цього явища

ЗВЕРТАЙТЕСЯ ПО ДОПОМОГУ:

102 – Національна поліція

Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства, насильства за ознакою статі:

 (095) 90 70 792 – Управління праці та соціального захисту населення

 4-17-33 – Центр соціальних служб

 4-23-32 – Служба у справах дітей