Долати складні часи разом

 

 

Для фахівців інклюзивно-ресурсного центру міста це не просто слова. Бути поруч, допомагати і підтримувати – принцип роботи, котрий сьогодні, у час війни, набув особливого значення. Днями на базі  центру, в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», пройшов арт-терапевтичний тренінг для  дітей з особливими освітніми потребами.

З іграми, спеціальними вправами, у невимушеній обстановці тривала зустріч з малечею, метою якої було активізувати внутрішні резерви організму дитини та зняти напругу, що, на жаль, є ознакою сьогодення.

- Під час війни проблема забезпечення фізичного та психічного здоров ’я дітей постає дуже гостро. Вони опиняються у стані психоемоційної напруги. У цій ситуації їм буває важко прийняти правильне рішення через низьку психологічну стійкість, обумовлену віком та індивідуальними особливостями розвитку. Причиною стресів та панічних атак є негативна психологічна обстановка та дефіцит позитивних емоцій. Діти втрачають своє базове відчуття безпеки, а це, своєю чергою, суттєво впливає на їх настрій, емоційний стан, здатність навчатися та взаємодіяти з іншими.

 Тому для дітей з особливими освітніми потребами важливою є постійна підтримка позитивного емоційного стану та зняття емоційної напруги.  Одним, з таких видів підтримки під час корекційної роботи є застосування технік  арт-терапії та дихальних практик, - зазначають у інклюзивно-ресурсному центрі.

Фахівці центру розробили власні методики, за допомогою яких надається комплексна психологічна підтримка дітям. Під час тренінгу практичний психолог  ІЦР Віра Гребельна провела психологічну руханку та ознайомила з елементами  пісочної анімації. В ігровій формі дітям були проведені дихальні практики стабілізації, які є актуальним засобом зняття напруги.

В атмосфері добра й щирості, засобом гри, малеча відновлювала емоційний стан.

Спеціалісти центру наголошували, для підтримки дітей з ООП  в умовах воєнного стану важливо створювати платформу не тільки для розвитку соціальних, комунікативних та  когнітивних навичок, а й постійну підтримку позитивного емоційного стану з використанням  технік арт-терапії та дихальних практик, які надають можливість знизити рівень емоційної напруженості, сенсорного перевантаження, допомогти позбутися стресу, розслабитися та набути стану спокою.

Прес-служба міського голови.