Доброта й милосердя  - крила, котрі тримають людство

У першу неділю листопада в Україні відзначають День працівника соціальної сфери. Професійне свято людей, котрі обрали дорогу турботи й підтримки, завжди поряд з тими, хто потребує піклування.

Для фахівців територіального центру міста це стало головним сенсом, бо кожен підопічний – то людська доля, з радощами і болем. Саме останнє часто приводить до цього затишного закладу, щоб освітити життя теплом.  

Тут завжди прагнули додати сонячних кольорів до осінньої палітри своїх підопічних. Сьогодні, в умовах війни,  це завдання  стоїть особливо актуально, адже розширилося коло людей, для яких терцентр став рятівним колом.

- Підтримка -  це те, що особливо необхідно за сьогоднішніх реалій, - говорить директор територіального центру соціального обслуговування Наталія Даниленко, – плекати  «Три Я»  - психологічне, фізичне та соціальне, що є головними аспектами, котрі дозволяють пережити складні часи. Мої колеги завжди там, де треба простягнути руку допомоги, вселити віру й надію. Щодня опікуються проблемами людей, захищають тих, хто залишився на самоті або потрапив у складні життєві обставини. Це дуже важливо. Нас в цьому підтримує міський голова Олександр Шаповал та його команда.

Колектив терцентру – то справжня команда однодумців, котрі щодня виконують таку непросту, але вкрай необхідну роботу. Надають цілий спектр соціальних послуг у відділеннях соціальної допомоги вдома, денного перебування, Шолоховському старостинському окрузі. Тільки за тиждень відділенням соціальної допомоги вдома надається понад 2,5 тисяч послуг згідно Державного стандарту «Догляд вдома», денного перебування - близько 2 тисяч соціальних послуг.

За цими цифрами – щоденне піклування, створення умов, аби самотні люди відчували себе захищеними, ті, хто зіткнувся зі складними життєвими обставинами, внутрішньо-переміщені особи, отримали всебічну допомогу. Задля цього терцентр постійно удосконалює процес надання соціальних послуг, орієнтуючись на потреби людей та виклики часу. Серед таких - служба кризового обслуговування за сигнальними картками.

В дії - мультидисциплінарна команда, яка забезпечує надання комплексу соціальних послуг, які базуються на принципах адресності та індивідуального підходу. Важливими є співпраця з соціальними партнерами, волонтерська діяльність. Ефективними - проєкт “Активне довголіття” та  Університет ІІІ віку. У рамках останніх діють об’єднання: клуб любителів скандинавської ходьби, оздоровчої хореографії, арт-терапії — пісенної, пісочної, образотворчої, поетичної, фізичної реабілітації в групах здоров’я.

Слухачі університету та їхні наставники з гордістю говорять про свої досягнення.

Навчання для тих, кому далеко за 60, стає новою цікавою сторінкою, можливістю реалізувати себе і набути такі важливі знання. Вони опановують комп’ютерну грамоту, вчаться бути на «ти» з гаджетами, оволодівають премудрощами мистецьких технік і секретами активного довголіття. Ця робота є пріоритетною, наголошують у закладі, бо за нею стоїть увага та піклування про літніх людей. Сьогодні до обов’язкових занять входить і робота з підтримки психоемоційного стану, боротьба зі стресами, вміння долати труднощі, котрі принесла з собою війна.

Робота територіального центру спрямована на те, аби  люди вразливих категорій  нашої  громади були більш захищеними. Іі важко переоцінити, бо заклад став точкою опори, місцем, де доброта і милосердя, турбота і піклування дарують віру, надію та впевненість у завтрашньому дні.

Прес-служба міського голови.