До уваги учасників антитерористичної операції

Кабінет Міністрів України своєю постановою від 21 червня 2017 року за 432 затвердив Порядок організації соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції, які мають статус інваліда війни, учасника бойових дій або учасника війни.
Прийняття Порядку забезпечить:
– утворення дієвого механізму організації відновлення професійних навичок учасників антитерористичної операції як невід’ємної складової їх соціальної адаптації до умов цивільного життя;
– право учасників антитерористичної операції на освіту впродовж життя;
– посилення оперативності вирішення проблемних питань учасників антитерористичної операції, пов’язаних з їх професійною діяльністю та підвищення їх конкурентоспроможності на ринку праці.
Соціальна адаптація учасників антитерористичної операції — допомога у проведенні аналізу життєвої ситуації, визначенні основних проблем, шляхів їх розв’язання; надання інформації з питань соціального захисту населення; навчання, формування та розвиток соціальних навичок, умінь; допомога у зміцненні/відновленні родинних та суспільно корисних зв’язків, організації денної зайнятості та дозвілля.
Соціальна адаптація учасників антитерористичної операції здійснюється центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді відповідно до державного стандарту соціальної адаптації, затвердженого Мінсоцполітики.
Професійна адаптація учасників антитерористичної операції — заходи, спрямовані на відновлення та вдосконалення професійних навичок і умінь учасників антитерористичної операції шляхом професійного навчання, надання інформаційних, консультаційних та профорієнтаційних послуг із зазначених питань, підвищення їх конкурентоспроможності на ринку праці.
Професійна адаптація учасників антитерористичної операції за робітничими професіями здійснюється шляхом професійної орієнтації, первинної професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації з урахуванням їх навичок, умінь та побажань.
Учасник антитерористичної операції для отримання послуг з професійної адаптації письмово звертається до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації або за місцем фактичного проживання (перебування) із заявою за відповідною формою.
До заяви додаються:
копія індивідуальної програми реабілітації (для інвалідів війни);
копія посвідчення учасника бойових дій або інваліда війни, або учасника війни, що засвідчується підписом учасника антитерористичної операції;
копія документа, що підтверджує безпосередню участь в антитерористичній операції або забезпеченні її проведення з перебуванням безпосередньо в районах проведення антитерористичної операції у період її проведення, що засвідчується підписом учасника антитерористичної операції.
Під час подання копій документів, учасники антитерористичної операції пред’являють їх оригінали.
Орган соціального захисту населення:
реєструє заяву учасника антитерористичної операції;
видає учаснику антитерористичної операції направлення до міського центру зайнятості або іншої установи на професійну орієнтацію щодо вибору напряму професійного навчання;
після отримання результатів проведення професійної орієнтації видає учаснику антитерористичної операції направлення на професійне навчання з урахуванням висновків професійної орієнтації.
Послуги з професійного навчання надаються учаснику антитерористичної операції одноразово в порядку черговості.
У разі організації професійного навчання за професіями, для набуття яких відповідно до законодавства вимагається проходження попереднього медичного та наркологічного огляду, учасник антитерористичної операції проходить його у закладах охорони здоров’я в установленому порядку.
Органи соціального захисту населення здійснюють контроль за проведенням заходів з професійного навчання учасників антитерористичної операції.
Додаткову інформацію з вищезазначеного можна отримати за адресою управління : вул. Горького,5 , кабінет 8, т.4-18-63.