До уваги отримувачів житлової субсидії!

Головним механізмом забезпечення соціального захисту населення при оплаті житлово-комунальних послуг є програма житлових субсидій, яка діє в Україні вже понад 20 років. Станом на 01.01.2021 року на обліку в управлінні обліковується 5057 домогосподарств, які отримують житлову субсидію.
У зв’язку із запровадженою в Україні дією карантину, житлова субсидія на опалювальний період 2020-2021 рр. була розрахована автоматично, у тому числі і тим громадянам, кому вона була призначена за рішенням комісії до карантину ( за умови, що у доходах, складі сім’ї та майновому стані нічого не змінилося). При розрахунку враховувались доходи громадян за І півріччя 2020 року.
Завдяки програмі житлових субсидій малозабезпечені громадяни мають змогу оплачувати не повну вартість житлово-комунальних послуг, а лише частину платежу, яка залежить від розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства в розрахунку на одну особу. Що менші доходи домогосподарства, то меншою є частка обов’язкової плати за житлово-комунальні послуги. 
Розрахунок житлових субсидій здійснюється виходячи із соціальних нормативів та тарифів на житлово-комунальні послуги. При підвищенні тарифів на житлово-комунальні послуги, збільшується і розмір житлової субсидії. Тобто, домогосподарства, які отримують субсидію, жодним чином не відчують підвищення тарифів з 01.01.2021 року, оскільки це покриється збільшеним розміром субсидії і ніяк не відобразиться їх гаманці.
Соціальні нормативи, які враховуються при розрахунку житлової субсидії:
Норма житла: 13,65 м2 на особу +35,22 м2 на сім"ю.
Споживання природнього газу:

  •  на опалення -  4 м3  х на 1 м2 площі х коригуючий коефіціент (в опалювальний період)(коригуючий коефіціент для Дніпропетровської області: 1-2 поверхові будівлі - 0,982: будівлі на 3 і більше поверхів- 0,716);
  • за наявності газової плити без газового водонагрівача -  5,4 м3 на особу;
  • за наявності газової плити та газового водонагрівача   -  10,5 м3 на особу.

Водопостачання:

  • постачання холодної води - 3,6 м3.
  • Споживання електричної енергії:
  • на опалення - 30 кВт.год на 1м2 площі х на коригуючий коефіціент (в опалювальний період);
  • за наявності газового водонагрівача - 70 кВт.год на сім"ю з однієї особи + 30 кВт.год на іншого члена сім"ї;
  • за відсутності газового водонагрівача - 100 кВт.год на сім"ю з однієї особи + 30 кВт.год на іншого члена сім"ї.

Вивезення побутових відходів -  0,4167 м3.
        Слід зазначити, що на період дії карантину на території України (починаючи з березня 2020 р.) збільшено на 50% соціальні нормативи користування окремими комунальними послугами (послуги газопостачання, водопостачання та електропостачання).
У грудні 2020 року Урядом було внесено зміни до порядку надання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, а саме:

  • надано можливість отримувати субсидію домогосподарствам, у складі яких є особи, що офіційно працюють за кордоном у країнах, з якими Україною не укладено договорів про соціальне забезпечення, або які перебувають за кордоном у період догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
  •  надано право на отримання субсидії на загальних підставах особам, які набули права власності на житло протягом 12 місяців перед зверненням за її призначенням, зокрема, шляхом успадкування, та особам, які не мають доходів і відповідно до законодавства звільнені від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (на сьогодні житлова субсидія їм може призначатися лише за рішенням комісії). 

       Зазначеними змінами надана можливість призначити житлові субсидії, і особам, яким надається допомога по частковому безробіттю на період карантину.
       Наразі є дві форми монетизації субсидії: готівкова (коли кошти перераховуються безпосередньо споживачу і він самостійно оплачує послуги) і безготівкова (коли кошти перераховуються на індивідуальний обліковий запис споживача в АТ «Ощадбанку», і саме банк за відомостями надавачів послуг перераховує у комунальні підприємства на ім’я споживача субсидію). Тобто, в обох випадках кошти чітко прив’язані до конкретної людини. Лише у разі готівкової форми особа самостійно сплачує за весь обсяг спожитих послуг ( і частку субсидії, і частку платежу понад норму), а у разі безготівкової  - з її облікового запису в АТ «Ощадбанку» субсидійні кошти перераховує банк, а все, що понад норму – особа доплачує самостійно. 
       Ті домогосподарства, які раніше не користувалися субсидією, але при зростанні тарифів на комунальні послуги їм складно сплачувати за комунальні послуги, можуть звернутися за оформленням субсидії через управління або через  Центр надання адміністративних послуг. Зробити це можна ще й дистанційно через веб-сайт або заповнивши заяву і декларацію та відправивши їх поштою до Управління.
          Крім того, слід зазначити, що при обчисленні середньомісячного сукупного доходу сім’ї (домогосподарства) для усіх видів державної соціальної допомоги розмір житлової субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу не враховується.
          Тих громадян, яким раніше субсидія не вираховувалася по доходам, та які зовсім не зверталися за цим видом державної допомоги, запрошуємо відвідати вищезазначені установи. 
          За більш детальнішою інформацією щодо порядку надання житлових субсидій звертайтеся за телефоном  6-64-48.

                Начальник управління                                          Т.М. Ігнатюк