До 60-річчя рідного міста: з фізкультурного старту

до 60-річчя рідного міста: з фізкультурного старту. Зображення 1
Вересень – час пожвавлення спортивного життя. Легкоатлетичні естафети, футбольні турніри, зустрічі акробатів, двобої борців – листопадом медалей поповнюють скарбниці спортивних закладів. Історія фізкультури та спорту непереможного Покрова продовжується у нових іменах – вагомих здобутках.


А все починалося у далекому 1948 році, з організації на руднику ім.Орджонікідзе першої робітничої футбольної команди «Металург». Саме з цієї події і вираховується час фізичної культури і спорту, як потужного руху міста гірників. До початку 50-х перші інструктори С.Кондрашов та І.Трофименко спільно з футбольною командою створили спортивні секції із доступних видів – волейболу, шахів, настільного тенісу, кульової стрільби, велоспорту. Проводяться перші змагання між командами шахт і цехів рудника. Справжньою подією для усього Нікопольського району стало відкриття на початку 50-х, у районі колишнього АТП, стадіону із футбольним полем, біговими доріжками, роздягальнями, трибунами для глядачів. Він став ареною для проведення турнірів, товариських зустрічей, шкільних спартакіад. Фізкультурний рух стрімко набирав обертів.
Вже у 50-му на руднику організовується добровільне спортивне товариство «Металург», обирається перша добровільна спортивна рада, яку очолив Г.Шевченко. Найбільш інтенсивний розвиток, зі зведенням спортивних споруд, розпочинається з 56-го, коли робітничі селища отримали статус міста. Будуються стрілецький тир, спортивні павільйони, у 1958-му введено в експлуатацію новий стадіон. Під керівництвом директора комбінату Г.Середи, закладалося підґрунтя спорту великих досягнень з головного чинника – пошуку ентузіастів, відданих фізкультурній справі.
Так, у 1957 році, до співробітництва запросили фронтовика, учителя фізкультури третьої школи – А.Черепа, який залишався і до сьогодні залишається на передньому рубежі фізкультури та спорту. Андрій Іванович згадує, як 5 травня 56-го вулицями міста пройшла перша легкоатлетична естафета до Дня Перемоги, де найшвидшою була команда третьої школи. З 57-го естафета згуртовує школи та цехові колективи. З цього ж року зароджуються перші робітничі спартакіади.
Вже наступного, 58-го, відбувається реорганізація спортивних товариств у ДСТ «Авангард». Фізкультура набуває масового характеру: впроваджується виробнича фізкультура, розвивається туризм, спортивне рибальство, навіть народна гребля. У 61 році на стадіоні вступає в експлуатацію перший спортзал, у 64-му – другий, через два роки будівля велосипедної бази. З появою нових спортивних об’єктів колектив фізкультури, яким керує А.Череп, отримує можливість збільшити кількість видів. Створюються секції боксу, важкої атлетики, вільної боротьби, спортивної гімнастики. Перших серйозних успіхів на обласних змаганнях досягають чоловіча та жіноча волейбольні команди.
Не відстають і школярі. У 1967 році на базі міського управління освіти організовується дитячо-юнацька спортивна школа, яку очолив М. Шариков, де наголос ставиться на фізичному розвитку підростаючого покоління. Певний час, до завершення будівництва бази, спортивний осередок знаходився на стадіоні «Авангард». Цей період, 1968-й, став часом народження міського комітету фізичної культури та спорту.
На початку 1972 року створюється профспілкова ДЮСШ і у ДСТ «Манганіт» із відділеннями легкої атлетики, велоспорту, кульової стрільби, колектив повела за собою Ж.Боса. На початку 80-х школа розширюється відділеннями плавання та стрибків у воду – городяни пишаються прекрасним басейном «Дельфін».
Місто гримить досягненнями футбольної команди ДЮСШ управління освіти, спортсменів ДСТ «Манганіт»: городошників, велосипедистів, стрільців, футболістів, плавців, волейболістів, легкоатлетів, стрибунів у воду.
У 80-ті на спортивній базі комбінату проводяться змагання республіканського, всесоюзного рівнів. Широкого розмаху набувають шкільні, робітничі спартакіади, останні проходять у два тури – зимові й літні.
Масова фізкультура досягла такого рівня, який відповідав вимогам спортивного клубу. Першого листопада 1983 року колектив отримав почесне звання СК «Манганіт». Цей рік став визначальним і для дитячо-юнацької спортивної школи управління освіти, де директор В.Іванов, разом з колективом та вихованцями, заходили у простору школу з ігровим залом. Двома роками пізніше осередку передали приміщення, яке сьогодні ми знаємо, як гімнастичну залу. А вже у 85-му обласний відділ народної освіти представив школу на ВДНГ СРСР за відмінне ведення навчально-виховного процесу в умовах цілорічного тренування. ДЮСШ пишалося досягненнями вихованців відділень акробатики, гімнастики спортивної, волейболу, футболу, дзюдо. Цими ж роками республіканський комітет профспілок металургів і гірників проводить на базі ОГЗК науково-практичну конференцію із проблем фізичної культури і спорту для голів міськрад, спортклубів, директорів спортивних споруд, представників профспілкових комітетів галузі. Місто складало серйозну конкуренцію на змаганнях різних рівнів, виховуючи представників спорту великих досягнень. Сотні спортсменів - першорозрядників, кандидатів та майстрів спорту, чиї імена вписано у золоту книгу звершень.
Початок 90-х не міг не позначитися на спортивному житті міста. Спортивних осередків теж торкалися зміни непростих часів, однак вони не в силах були вплинути на прагнення зберігати розпочате, виховувати і навчати молодь. Тривають спартакіади, продовжується успішна участь у змаганнях і турнірах. ДЮСШ управління освіти вже під керівництвом К.Ткаченка незмінно готує олімпійський резерв, у 97-му СК «Манганіт» посідає друге місце в республіканській спартакіаді ДСТ профспілок України. Саме непростий 1991-й став часом народження клубу східних єдиноборств «Аякс», коли брати Мациборко, спільно з однодумцями С.Гавришем, К.Чабаном, С.Тиквою, С.Разгоновим, вивели цей вид спорту з тіні.
…Сьогодні місто продовжує нести естафету, розпочату попередниками: М.Воронковим, В.Іванушкіним, Н.Кучерук, Н.Перервою, О.Самоніним, Д.Жерновським, В.Івженком, Л.Чабанець, В.Кублицьким, В.Бойко, О.Єрьоминим, В.Точених, О.Гришиним, О.Деревцовим, О.Пацеріною, Г.Беєм, І.Чижовою, О.Піддубним, А.Медко, В.Фетісовим, В.Разлуцьким, М. Клочковим, М.Лютим, О. Янченком, С.Пороваєм, В.Шинкаренко - СК «Манганіт».
В.Ігнатенко, Л.Луговою та Д.Луговим, Л.Таловою, Г.Смородовою, Л.Шпірук, О.Лотошко, Л.Шариковою, Т.Івановою, А.Гетц, Є.Кудимовим, М.Шилан, А.Гаценко, Г.Сєвєровим, О.Антоненко, А.Берьозкіним, В.Глуздовим, В.Івженко, В.Рибаковим, В.Куванніковим – ДЮСШ управління освіти.
Спортивні осередки впроваджують нове, відштовхуючись від багаторічного досвіду. СК «Манганіт» незмінно відкриває футбольний сезон, стають на старт плавці, стрибуни у воду, легкоатлети тренера, відданого справі та дітям – В.Шинкаренка, КДЮСШ спортивного клубу. Заявляють про себе і городошники. Тільки минулого року, за словами директора комплексної дитячо-юнацької спортивної школи Ольги Меркулової, заклад обрало понад 200 вихованців, ще 200 зараховано до олімпійського резерву. За останній рік тренерами-наставниками підготовлено два кандидати у майстри спорту, п’ятеро спортсменів виконали другий розряд, 17- третій, 68-юнацькі розряди.
Незмінно цілий рік триває діяльність у ДЮСШ управління освіти. У п’яти відділеннях - волейбол, спортивна гімнастика, дзюдо, спортивна акробатика, футбол, займається 653 учні. Так, протягом 2015-2016 н.р. спортсмени взяли участь у 69 змаганнях різного рівня, у яких посіли 110 ! перших місць, 89 других ,88 третіх місць. Як наголошує директор закладу, Ірина Бакієва, за минулий навчальний рік досвідченими тренерами підготовлено 7 - КМСУ, 4 спортсмена першого розряду, 57 – 2-го та 3-го розрядів.
Впевнено заявляють про себе вихованці «Аяксу», спортивного клубу «Спарта». Продовжено традицію виробничих та спартакіад школярів, участі у Всеукраїнських змаганнях «Старти надій», де ліцеїсти, вихованці О. Федоренка та В.Махінька 18 років поспіль утримували пальму першості, передавши естафету учням дев’ятої школи.
Спорт великих досягнень не завершено іменами легкоатлетки Анжели Шевченко, володарки Кубку України, що виконала олімпійський норматив, Олексія Пацеріна, легкоатлета, чемпіона СРСР та України, чемпіона світу 2004 року, городошника Володимира Розлуцького, футболіста Олега Тарана і багатьох інших, хто залишається прикладом відданості багаторічним традиціям.
І знову 10 вересня, у день фізичної культури і спорту, стадіон вітатиме учасників шкільної спартакіади 2016 року, чекаючи на зустріч з легендою, засновником спортивного руху міста – Андрієм Івановичем Черепом, який пам’ятає ту, найпершу спартакіаду далекого 1956 року.
Десятиліття склалися в епоху великого захоплення – великого покликання: зберігати та нести далі олімпійський факел міста.
У матеріалі використані мемуари ветерана війни, Почесного громадянина міста Андрія Івановича Черепа.
Прес-служба міського голови.

до 60-річчя рідного міста: з фізкультурного старту. Зображення 2 до 60-річчя рідного міста: з фізкультурного старту. Зображення 3

до 60-річчя рідного міста: з фізкультурного старту. Зображення 4 до 60-річчя рідного міста: з фізкультурного старту. Зображення 5

до 60-річчя рідного міста: з фізкультурного старту. Зображення 6 до 60-річчя рідного міста: з фізкультурного старту. Зображення 7

до 60-річчя рідного міста: з фізкультурного старту. Зображення 8 до 60-річчя рідного міста: з фізкультурного старту. Зображення 9

до 60-річчя рідного міста: з фізкультурного старту. Зображення 10 до 60-річчя рідного міста: з фізкультурного старту. Зображення 11

до 60-річчя рідного міста: з фізкультурного старту. Зображення 12 до 60-річчя рідного міста: з фізкультурного старту. Зображення 13

до 60-річчя рідного міста: з фізкультурного старту. Зображення 14 до 60-річчя рідного міста: з фізкультурного старту. Зображення 15