Дії населення в разі застосування ворогом ядерної зброї

    В разі виникнення надзвичайної ситуції, яка пов’язана з застосування ворогом ядерної зброї та небезпеки радіоактивного забруднення, необхідно негайно вжити заходів щодо організації використання засобів індивідуального захисту органів дихання (протигаз, респіратор, протипилову тканинну маску або ватно-марлеву пов’язку) та слідувати у захисну споруду (сховище, протирадіаційне укриття, підвал).

    Протипилова тканинна маска і ватно-марлева пов’язка володіють дещо меншими захисними властивостями, але все ж таки значною мірою захищають органи дихання людини. З метою уникнення ураження шкірних покривів, необхідно використовувати плащі з капюшонами, накидки, комбінезони, гумове взуття, рукавички.

    Якщо захисна споруда знаходиться надто далеко та відсутні засоби захисту органів дихання, необхідно залишатись вдома. Увімкнути всі можливі засоби масової інформації та слідкувати за повідомленнями та розпорядженнями штабу цивільного захисту або місцевого органу влади. Тим часом закрити вікна, двері, зашторти їх щільною тканиною або ковдрою. Закрити вентиляційні канали, віддушини, заклеїти щілини у віконних рамах.

        Зібрати продукти в холодильник або інші надійні для захисту місця, максимально ізолюйте їх від зовнішнього впливу (харчова плівка, контейнери, тощо). Створити запас води. За можливості проінформувати сусідів про почуте повідомлення.

    Головна небезпека на забрудненій місцевості - це потрапляння радіоактивних речовин усередину організму з повітрям, що вдихається та при прийомі їжі і води.

          Попадання великої кількості радіоактивних речовин на відкриті ділянки шкіри може спричинити опіки шкіри.

          Якщо Ви вже опинились на відкритій місцевості, то перебувайте обов’язково з одягненими засобами індивідуального захисту (респіратор, плащ, чоботи, рукавички) та притримуйтесь деяких правил,  а саме:

- в жодному разі, не сідайте на землю, лавки, не курити, не роздягатись.

- при поверненні з вулиці додому обмийте мокрою ганчіркою взуття. Верхній одяг витрусіть та почистіть вологою щіткою, віником.

- лице, руки, шию ретельно обмийте, рот прополоскайте 0,5% розчином питної соди.

- у всіх приміщеннях, де знаходяться люди, щодня проводьте вологе  прибирання, бажано із застосуванням миючих засобів.

     Готувати та приймати їжу треба в закритих приміщеннях на дезактивованій прилеглій території, а ще краще на незараженій місцевості.

Тільки у виняткових випадках можна готувати їжу на відкритій місцевості при рівнях (потужності дози) радіації не більше 1 Рентген на годину. При рівнях до 5  Рентген на годину допускається готувати в наметах, але знову за крайніх обставин. Продукти та вода для приготування доставляються тільки в герметично закупореній тарі.