Дієва ветеранська політика та якісна її реалізація – зона відповідальності держави перед кожним та кожною, хто повертається з війни у цивільне життя, – Олександр Порхун

Виконуючий обов'язки Міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун взяв участь у засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад у Чернівцях під головуванням Президента України Володимира Зеленського.

????Одне з головних завдань, що ставить перед собою оновлене Мінветеранів – розробка та запровадження Системи переходу від військової служби до цивільного життя. Документ напрацьовується спільно з ветеранською спільнотою, громадськими організаціями, міжнародними партнерами. І ключовим є те, що ця інституційна реформа створюється разом з ветеранами і відповідно до їх потреб і можливостей, а також членів їх сімей та родин загиблих Захисників і Захисниць.

????За словами Олександра Порхуна, ефективна ветеранська політика – зона відповідальності держави перед кожним і кожною, які так само взяли відповідальність перед державою і стали на захист України.

???? «Залученість місцевих органів влади на кожному з етапів повернення у суспільне життя є надважливим, бо вже сьогодні ветерани та ветеранки повертаються до своїх громад. Вже сьогодні ми маємо зустрічати з усіма можливостями, інклюзією, надавати та покращувати послуги відповідно до потреб, залучати інвестиції для розвитку ветеранської інфраструктури», – вважає Олександр Порхун.

????Зокрема, на панелі «Політика Героїв та підтримки ЗСУ» він зазначив, що один із напрямів, де є величезний запит на розширення та удосконалення, є медична, психологічна, спортивна реабілітація. І тут система має працювати не лише з ветеранками та ветеранами, а і з родинами, суспільством в цілому.

????Він поінформував, що Мінветеранів почало наповнення е-реєстру суб’єктів надання послуг для ветеранів і членів їх сімей. Під час дії воєнного стану безоплатна психологічна допомога також надається і діючим військовослужбовцям.

????Також працює Єдина ветеранська лінія спільно з Червоним Хрестом України та Гаряча лінія кризової підтримки від Українського ветеранського фонду Мінветеранів. У Бородянці відкрито відновлений Центр соціально-психологічної та фізкультурно -спортивної реабілітації. І тепер стоїть завдання масштабувати цей проєкт на всі регіони України.

????В.о. Міністра також нагадав, що до 21 квітня триває реєстрація кандидатів до національної команди, яка представить Україну на Іграх Нескорених-2025 у Ванкувері-Вістлері.

????Ще одним важливим аспектом ефективного повернення у цивільне життя є працевлаштування або започаткування власного підприємництва. Український ветеранський фонд реалізує проєкти макрофінансування та мікрофінансування для відкриття чи розвитку власної справи. В рамках конкурсних програм ветерани та члени їх сімей можуть отримати підтримку у розмірі від 500 тис до 3 млн гривень.

???? «За два роки роботи Українського ветеранського фонду ми з командою, в якій є ветерани та члени їхніх сімей, завдяки можливостям, що нам дала держава, вибудували організацію, з якою ветерани та громадянське суспільство може впевнено спілкуватися на «ти» і бути впевненим, що тут знайдуть вихід і підставлять плече у будь-якій ситуації. Фонд надає підтримку ветеранському бізнесу, який завжди має соціальну складову. Ветерани стають реабілітологами чи психологами і відкривають центри, щоб допомагати побратимам. Держава не може виховати людей, людей виховують суспільні норми. Однак держава може бути партнером у цьому. Чесним та рівним партнером, якому не все одно», – наголосила під час панелі «Політика Героїв та підтримки ЗСУ» виконуюча обовʼязки виконавчого директора Українського ветеранського фонду Руслана Величко-Трифонюк.

????Вона також розповіла, що фонду вдалося розпочати роботу над формуванням мережі громадських організацій, які отримали підтримку держави для реінтеграції ветеранів у цивільне життя.

????Крім того, Олександр Порхун зробив акцент на такій важливій складовій, як політика пам’яті та вшанування загиблих Захисників та Захисниць.

???? «Ми не маємо права знехтувати, забути, знецінити вчинок і подвиг Героїв, пам’ять про них. Перетворити загиблих Захисників і Захисниць на статистику. Кожна втрата побратима та посестри – трагедія для цілої країни, а не лише окремо взятої родини. Наш і мій особисто обов’язок і відповідальність створити Національне військове меморіальне кладовище, що має стати головним місцем пам’яті в нашій країні, місцем спокою і увічнення, на яке чекають родини загиблих і місцем «останньої дислокації», на яке заслуговують ті, хто «на щиті»», – резюмував Олександр Порхун.