День, вкарбований у пам'ять нації

день, вкарбований у пам'ять нації. Зображення 1
Є дати, котрі з роками лиш дедалі глибше осмислюються і від того набирають ще більшого значення для історії та сучасності України. Серед таких – 29 січня.


Саме в цей день 1918 року поблизу залізничної станції Крути, що розташована за 130 кілометрів від Києва, 300 військових курсантів, студентів та гімназистів стали на захист незалежності, проголошеної напередодні Української Народної Республіки і зі зброєю в руках прийняли бій із майже 5-ти тисячною більшовицькою армію. Нерівний бій з регулярними військами тривав лише 5 годин, упродовж якого юнаки не відступили ні на крок. У полон були захоплені, а потім розстріляні 28 патріотів. Силою своєї мужності вони не лиши на два дні зупинили армію - створили таку духовну висоту, яку подолати непросто. Крутська драма - подія надто багатогранна для того, щоб оцінювати її спрощено й однозначно.
Сьогодні історія повторюється. На сході країни – неспокій, що забирає життя таких же молодих людей, як і ті, котрі 98 років тому боролися за майбутнє нашої країни. Стають легендами і подвиги сучасників. Наші славні кіборги 242 дні тримали оборону Донецького аеропорту. І таких прикладів безліч.
В історію літопису міста Покров, ставши його Почесними громадянами, назавжди увійшли нові герої – наші земляки. Вічна пам'ять Дмитру Стрільцю, котрий мужньо прийняв смерть у складі батальйону «Атремівськ» під Дебальцевим та кулеметнику п’ятої механізованої роти Олександру Ісаєнку…
Європейський шлях розвитку породив нових героїв, вони серед нас, завдяки їхній силі духу Україна вистоїть у всіх випробуваннях. В цей день ми згадуємо доблесть молодих людей, які у минулому столітті мріяли і боролися за сильну Українську державу, не забуваємо й про наших сучасників.
До Дня пам’яті Героїв Крут в освітніх установах та закладах культури міста пройдуть тематичні круглі столи, виставки, вечора-реквієми, лінійки, виховні години, усні журнали, радіоміст, присвячений роковинам Крут, інші заходи, які нагадають про подію, що набула для нашого народу символічного значення. А ще нагадають, що ми одна велика і сучасна нація, яка має власну історію, поважає себе і здатна досягти великих цілей.
Прес-служба міського голови.