Цього року вже 10  покровських сімей отримали житло

 

Квартирне питання –  вічна тема. Після 1990 року, коли фактично було призупинено будівництво у малих містах України, вона стала однією з найболючіших. Не став винятком і Покров з квартирною чергою, у якій сотні родин очікували на щасливий ордер. Протягом десятиліть це питання стабільно залишається відкритим. Але сьогодні можна говорити про значні зрушення.

З 2015 року кількість сімей, що отримали омріяне житло, росте у бік збільшення. У 2015 – 17, 2016- 19, 2017-26, у 2018 вже 31. За чотири останніх роки надано 93 квартири, коли за десятиліття – з 2006 до 2015 – 118. Що змінилося за ці часи, коли будівництво так і не розпочалося. Змінився сам підхід до обліку та розподілу житла.

2015-го року міський голова Олександр Шаповал поставив питання інвентаризації житлового фонду територіальної громади. Протягом 2016 року тривала серйозна робота, було виявлено 347, так званих, проблемних, безхазяйних квартир. З них 209 приватизованих, 138 – комунальних. За словами начальника юридичного відділу виконкому Олексія Хоміка, за результатами проведеної службами виконкому роботи до комунальної власності міста повернуто 33 квартири. Діяльність у цьому напрямку триває, на розгляді перебуває ще 20 справ. Така ефективна практика дала можливість отримати звільнене житло тим людям, які перебувають на черзі та потребують поліпшення житлових умов.

Так, основна частина помешкань потребує ремонту і відновлення, говорить начальник відділу обліку та розподілу житла Ірина Царенко, але це не лякає та не зупиняє людей, які тривалий час мешкали у гуртожитках чи на зйомних квартирах. Отримати житло у Покрові стало  реальністю. Як наголошують спеціалісти, квартирна черга могла би рухатись швидше, є вільне житло, інформацію про яке можна завжди побачити на сайті міської ради. Проблема -   громадяни, які першими перебувають на черзі і не відгукуються на запрошення виконкому. Їх пошуки через листи, соціальні мережі та оголошення у ЗМІ, затримують роботу.

Однією з тих, хто вже й не надіявся на власну оселю, є 33-річна Ольга Лисенко. Сьогодні мама двох школярів зі щастям в очах демонструє трикімнатну квартиру, розповідаючи, які наклеїть шпалери, як пофарбує стіни. Дівчина, позбавлена батьківського піклування, яку виховувала бабуся,  стала на квартирний облік у 2006 році. За її словами, з кожним наступним роком все менше залишалося надії, що в неї буде власне житло. З маленькими дітьми знімала квартири, тепер в них є стабільність, бо є своя оселя.

Історія Лисенків не поодинока, сьогодні служби виконкому працюють над тим, аби вирішувати проблеми таких родин. Надавати квартири містянам, котрі десятиліттями перебувають у квартирній черзі. Разом з цим паралельно забезпечують громадян, що опинилися у складних життєвих обставинах тимчасовим та соціальним житлом.

Це один з головних напрямків соціальної політики Покрова, який планомірно впроваджується у життя. Роботи ще дуже багато, запевняють спеціалісти, вона тривала та основне, що ця діяльність системна, є рух – є результат.

Прес-служба міського голови.