Чисто там, де прибирають

чисто там, де прибирають. Зображення 1
Не критикує комунальників хіба що ледачий. Якість послуг, що надаються населенню, завжди була темою №1, причому в ній одним з перших поставала діяльність «Саночистки».

 


Про те, що комунальне підприємство «Саночистка» може переживати нові часи, ще вчора не могло бути і мови. За штампом - «збиткове» ховалося небажання оцінювати проблеми, що роками тягнулися за «Саночисткою». Збої у роботі сміттєвозів, зламані бачки, засмічені двори – це те, що лежало на поверхні. Глибинні ж причини та наслідки визначалися у розрізі накопичених боргів, з огляду на які розраховувалась і рентабельність, якщо ж говорити точніше, її відсутність.
У 2015-й підприємство вступало з критичним станом справ, результатом безгосподарчої діяльності - ігнорування керівництвом існуючих проблем, котре пливло за течією ситуації, що склалась. «Саночистка» заборгувала за паливно-мастильні та інші матеріали, необхідні для ремонтів та здійснення господарської діяльності, були проблеми з розрахунками за енергоносії та заробітну плату.
Накопичені борги, штрафні санкції - на кінець 2015 року загальна заборгованість сягнула понад 986 тис. грн.. Як і решта комунальних, «Саночистку» було свідомо втягнуто у боргову яму через багаторічну співпрацю з підприємствами, що не є платниками ПДВ. Як наслідок, на фоні фінансової підтримки, збільшення кредиторської заборгованості, котра перетнула мільйонну позначку, та дебіторської – більше 300 тис. грн. Зростання податкової заборгованості, у 3,6 разів зростання по ЄСВ, борг по котрому сягнув понад 180 тисяч грн.., до нього додалося понад 230 тисяч грн.. штрафних санкцій. За останні роки було втрачено й довіру городян, які втомилися від постійних збоїв у роботі «Саночистки». Про це говорили й цифри – 85% загальної дебіторської заборгованості склали борги населення.
За 2015 рік балансова комісія констатувала скорочення обсягів виробництва та отриманих доходів, збільшення витрат, пов’язаних з інфляційними процесами та підвищенням цін на енергоносії, зростання кредиторської заборгованості за матеріали, енергоносії, отримані послуги, по податкам та нарахуванням на заробітну плату.
Ситуація свідчила про поглиблення кризових явищ. Зусилля міського голови було направлено на зміну вектора у напрямку стабілізації. Ключовими позиціями поставали перегляд як підходів до роботи, так і самої структури підприємства. Намітилися позитивні зрушення у технічному питанні. Дії Олександра Шаповала було спрямовано на модернізацію підприємства, і це дало свої результати. Ініціативи міського голови знайшли підтримку у губернатора Валентина Резніченка, виділено кошти у вигляді субвенції, тривають тендерні процедури на придбання сміттєвозів.
Підтримка з боку міської влади заклала підґрунтя до очікуваних змін. Як розповідає сьогодні директор Віталій Солянко, котрий ризикнув прийняти на початку грудня 2015-го фактично збанкрутіле підприємство, розпочали з технічного питання. Сміттєвози, котрі за висновками попереднього керівництва належали утилізації, відремонтували і знову пустили на лінію.
Вже перші місяці роботи дали свої результати – заключені договори з населенням та юридичними особами, котрі наочно побачили «за що платять». Перехід на власні розрахунки дозволив вперше за останні п’ять років отримати прибуток від діяльності. Наступним кроком стала повна реконструкція сміттєвих майданчиків і ремонт баків. Тут і до цього питання підійшли з позиції економії, відновлюючи власними силами. Боротьба за чистоту спонукала «Саночистку» вийти з ініціативою збільшення меж прибирання, тепер сміття у дворах більше виняток, ніж закономірність. Послідовність дій – ось головна складова планових завдань підприємства, яке сконцентрувало свої зусилля на напрямках рентабельності, переглянувши витрати та зосередившись на зворотному зв’язку з абонентами, оперативно реагуючи на їх запити. Інтенсифікували діяльність з дебіторською заборгованістю, котра на 1 травня зменшилася більше ніж на 300 тис. грн.., з’явилася позитивна динаміка і в ситуації з кредиторською, при тому, що зовнішня допомога була значно скромнішою, ніж у попередників.
У «Саночистці» констатують: повністю виплачено заборгованість по заробітній платі, працівники вчасно отримують зарплатню, техніка – незмінно на лінії. Про колишні тисячні борги говорять у минулому часі, однак, повністю не забуто. Штрафні санкції все ще залишаються тягарем. Разом з тим, тут продовжують говорити про підвищення ефективності роботи, бо не мають намірів звертати з обраного шляху, адже за ними – чистота міста.
Прес-служба міського голови.