ЧИМ ОПЕРАТОРАМ РИНКУ ЗАГРОЖУЄ ПОРУШЕННЯ ВИМОГ ЗАКОНОДАВСТВА ДО БЕЗПЕЧНОСТІ ТА ЯКОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів інформує, що через російську військову агресію та припинення проведення планових заходів державного нагляду (контролю) операторів ринку, особливо з настанням літнього сезону збільшується ризик ускладнення санітарно-епідемічної ситуації щодо гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь.

З метою забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя, попередження виникнення харчових отруєнь серед населення, Нікопольське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області наголошує про неухильне дотримання вимог законодавства щодо безпечності та окремих показників якості харчових продуктів операторів ринку, які здійснюють виробництво та обіг харчових продуктів, зокрема забезпечення гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу, проведення навчання з гігієни персоналу потужностей, який працює у зоні поводження з харчовими продуктами, а саме:

- дотримуватись технологічних процесів при виготовленні харчових продуктів;

- забезпечити маркування виготовленої кулінарної продукції згідно діючого законодавства;

- дотримуватись температурного режиму при транспортуванні, зберіганні та реалізації харчових продуктів, особливо швидкопсувних та термінів їх зберігання;

- забезпечити наявність  документів, підтверджуючих якість та безпеку харчових продуктів, що виготовляється та реалізується населенню;

- транспортувати харчові продукти спеціалізованим транспортом, який має «Рішення про державну реєстрацію потужності»;

- зареєструвати потужності, які використовуються на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів відповідно до вимог ст.25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (потужності, які планують використовуватись для проведення певного виду діяльності та потужності, що вже використовуються);

- не допускати реалізацію на ринках кондитерських і кулінарних виробів, напівфабрикатів з м'яса, риби (фарш, котлети, кров'яні та домашні ковбаси, зельці, холодець та ін.) домашнього виготовлення, а також грибних, м’ясних, рибних та плодоовочевих консервів, в’яленої, копченої риби тощо непромислового виробництва;

У разі порушення законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів передбачена відповідальність статтями 65 та 66 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», зокрема за порушення встановлених законодавством гігієнічних вимог до виробництва та/або обігу харчових продуктів, якщо це створює загрозу для життя та/або здоров’я людини тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі десяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі шести мінімальних заробітних плат.