Чорнобиль. Трагедія. Пам'ять

 

Сьогодні Покров разом з усіє Україною віддає шану тим, хто ціною власного здоров'я і життя захистив світ від руйнівної сили “мирного атому”.
Біля пам'ятного чорнобильського знаку численна громада згадувала одну з найтрагічніших сторінок нашої історії - аварію на Чорнобильській атомній електростанції. 
На урочисто-траурний мітинг прийшли ліквідатори, вдови та діти, представники влади, підприємств та установ, громадських організацій, духовенство, молодь та усі, хто відчуває вдячність перед неоціненним людським подвигом. За мужність та героїзм ліквідаторів було нагороджено відзнаками міського голови Олександра Шаповала, народного депутата Андрія Шипка та ГО “Союз Чорнобиль”.

Звучали слова подяки і великої шани до ветеранів героїчної епохи. До побратимів та земляків звертався голова ГО “Союз Чорнобиль” Юрій Середа, згадуючи про події, які стали спільним болем, та дякуючи міській владі за підтримку.

33 роки віддаляють нас від квітневої ночі, яка змінила екологічне середовище та світогляд усього світу. Сьогодні ми повною мірою розуміємо, наскільки велику і масштабну справу зробили ліквідатори. Сповна пізнав трагедію Чорнобиля і Покров... У ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС взяло участь близько 600 наших земляків, понад третини з них передчасно пішли з життя... Учасники мітингу хвилиною мовчання вшанували пам'ять героїв сучасності. Рятувальники віддали шану загиблим, увімкнувши тривожний сигнал пожежної машини.

Мітинг завершився покладанням живих квітів до символічного пам'ятного знаку «Землякам, які в ім’я життя пройшли крізь полум’я Чорнобиля».

Заходи продовжилися на міському кладовищі, де було відслужено поминальну панахиду, і рідні та побратими могли вклонитися могилам героїв, які пішли у вічність. Їх усіх згадали поіменно під час поминального обіду, організованого міською владою.

Вічна пам’ять тим, чиє життя передчасно обірвала Чорнобильська трагедія, людська шана та вдячність героям ліквідаторам, які вижили!

Напередодні пам'ятної дати у місті пройшло чимало заходів, приурочених роковинам трагедії. В закладах освіти та культури провели години спілкування та уроки мужності з учасниками ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

23 квітня в АРТ-центрі відбулося засідання “круглого столу” громадської організації “Союз Чорнобиль”.

Прес-служба міського голови.