Центр первинної медико-санітарної допомоги

Кількість випадків захворювань на поліомієліт по всьому світу знижується щороку завдяки вакцинації. Сьогодні світ близький до того, щоб назавжди перемогти поліомієліт, як раніше це відбулося з натуральною віспою. Щеплення – це єдиний шлях не лише захистити від поліомієліту конкретну дитину, але й забезпечити імунний щит завдяки колективному охопленню імунізацією.


Метою додаткової трьохраундової імунізації в рамках реагування на спалах поліомієліту є зупинка передачі поліовірусу. Лише охоплення вакцинацією 95% дітей може спинити циркуляцію поліовірусу та забезпечити колективний імунітет, аби вберегти як країну так і наше місто від страшної, невиліковної хвороби. Кожна дитина від 2 місяців до 10 років в місці має бути вакцинована проти поліомієліту – це дві краплини заради життя, адже поліомієліт може призвести до паралічу, або ж вбити.
В перших двох раундах додаткової імунізації проти поліомієліту вакцинувалися діти від двох місяців до шести років. Третій раунд охоплює дітей з 2-х місяців до 10 років. В першому раунді, який проходив у листопаді 2015р., вдалося вакцинувати 77,4 % дітей міста . В другому (грудень 2015р.) цей показник склав 68,2 %.
Планувалось, що третій раунд вакцинації триватиме два тижні, але зважаючи на епідситуацію із захворюваністю на грип та ГРВІ, його тривалість подовжено. Слід зазначити, що епідемічні процеси стосовно грипу та ГРВІ не є протипоказанням для впровадження вакцинації проти поліомієліту.
Станом на 08.02.2016р. проти полімієліту вакциновано 2403 дитини, що складає 62,1% від кількості запланованих дітей від 2-х місяців до 10 років.
Медичні працівники КЗ « Центр первинної медико-санітарної допомоги м. Покров» закликають батьків відповідально поставитися до здоров’я дітей та забезпечити їм захист від інфекційних хвороб.


Головний лікар КЗ «ЦПМСДО» В.В.Ліснича