БЕЗПЕЧНІСТЬ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ:ЯК У МАГАЗИНАХ СЛІД ЗБЕРІГАТИ ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ ПІД ЧАС ВІДКЛЮЧЕННЯ СВІТЛА

В умовах повномасштабної війни та збройної агресії росії в Україні тривають віялові та аварійні відключення електроенергії. Тож, як ніколи, стало актуальним питання щодо зберігання харчових продуктів у таких умовах.

Нікопольське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській  області рекомендує завчасно підготуватися до надзвичайної ситуації та забезпечити належні умови під час виробництва, зберігання і реалізації харчових продуктів, зокрема, дотримання температурного режиму.

Відповідно до системи безпечності харчових продуктів [система НАССР], яка повинна бути впроваджена, розробити план заходів чи інструкції на випадок відключення електроенергії та провести навчання персоналу щодо забезпечення належних умов зберігання та реалізації харчових продуктів, визначених виробником.

Забезпечити на своїх потужностях використання альтернативних засобів електроенергії, зокрема, бензинових або дизельних генераторів, портативних електростанцій.                                                                                                                   

Для належного зберігання та реалізації харчових продуктів можна скористатися холодовими елементами або контейнерами із водою, пакетами з гелем, що завчасно були піддані заморожуванню. Забезпечити термометрами холодильники та морозильні камери. Температура в морозильній камері не повинна перевищувати позначку -18°C, а в холодильнику – не більше +6°C. Двері холодильника або морозильної камери треба тримати зачиненими, щоб запобігти потраплянню теплого повітря. У разі відключення електроенергії термометри приладу покажуть температуру і допоможуть визначити, чи безпечні продукти.                                                             

Зверніть увагу! Не підлягають подальшій реалізації продукти, які швидко псуються [наприклад, м’ясо, птиця, морепродукти, молочні продукти тощо], що зберігались при температурі вище 15°C протягом чотирьох годин і більше.
       

У випадку неможливості довготривалого зберігання температурних режимів необхідно враховувати інформацію про харчовий продукт, яка зазначена на маркуванні, особливо термін реалізації продукту за умови зберігання, зовнішній вигляд, колір, запах продукту тощо.

Наголошуємо на необхідності виконання операторами ринку вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів!  Навіть у такій складній ситуації ми не повинні допустити харчових отруєнь. Тому перед операторами ринку стоїть важливе питання – забезпечити належні умови під час зберігання і реалізації харчових продуктів, зокрема дотримання температурного режиму.

Будьте відповідальними!

Бережіть себе та близьких!