АНОМАЛЬНА СПЕКА: ЯК ЗАПОБІГТИ СОНЯЧНОМУ ТА ТЕПЛОВОМУ УДАРАМ

Нікопольщина, як і весь Південь України, особливо потерпає від спеки у зв’язку зі знищенням Каховського водосховища, що вплинуло на мікроклімат регіону, а також закриттям пляжів та інших місць масового відпочинку на воді через активні бойові дії.

 Спека може негативно позначатися на стані здоров'я, зростає ризик отримання сонячного та теплового ударів. Вплив  аномальної спеки небезпечно для будь-якого віку. Але  найбільш схильними є діти, підлітки,  вагітні, літні, люди з хронічними захворюваннями (з цукровим діабетом та артеріальною гіпертензією), особи, що знаходяться у стані алкогольного та наркотичного сп'яніння.

Тепловий удар - це стан, викликаний перегрівом тіла в результаті тривалого впливу високих температур, наприклад, при перебуванні в приміщенні з високою температурою та вологістю, під час спортивних змагань, при інтенсивній фізичній роботі в задушливих, погано вентильованих приміщеннях, та супроводжується зневодненням,  що призводить до відмови системи контролю температури тіла.

Сонячний ударвиникає після тривалого перебування на відкритому сонці без захисту. Голова перегрівається, судини розширюються  і кров застоюється в мозку. При сонячному ударі, перш за все, страждає нервова система, тому цей вид перегріву особливо небезпечний.

Першими ознаками сонячного та теплового ударів є почервоніння обличчя (при сонячному) та шкіри тіла (при тепловому ударі), задишка, слабкість, млявість, головна біль, запаморочення, підвищення температури тіла та втрата апетиту, а у важких випадках ще й судоми, галюцинації, втрата свідомості. Виразність симптомів перегріву залежить від тривалості високих температур на організм, а також від віку людини та наявності у нього хронічних захворювань.Симптомами сонячного удару  у дитини є адинамія, плаксивість, відмова від їжі, зниження артеріального тиску. Також у дітей часто виникає нудота, блювота та пронос.

Перша допомога:

  1. В першу чергу, незалежно від тяжкості симптомів, потрібно викликати швидку допомогу. Не надана вчасно допомога може загрожувати серйозними наслідками, аж до летального результату.
  2. Постраждалого заховати в тінь, у більш прохолодне місце.
  3. Допомогти зняти з нього непотрібний одяг, укласти на плоску поверхню та злегка підняти йому ноги, щоб уникнути непритомності.
  4. Якщо потерпілий знаходиться у свідомості, його потрібно напоїти мінеральною негазованою водою, розчином солі або солодким чаєм. Якщо під рукою опиняться лікарські препарати, призначені для приготування сольових розчинів (наприклад, регідрон), то краще використати їх.
  5. Якщо хворий без свідомості, потрібно перевірити, чи вільний його ніс та рот від блювотних мас і повернути його голову набік, щоб не захлинувся при блювоті.
  6. Стежити за серцебиттям та диханням людини, щоб вчасно надати серцево-легеневу реанімацію, яка може знадобитися в будь-який момент.
  7. Якщо температура потерпілого становить понад 38,5 ° C, то його тіло необхідно охолодити до 38 ° C: можна обтерти прохолодною водою, використати вологі рушники, прохолодний душ.

Важливо розуміти, що навіть якщо стан хворого на вигляд стабілізується після надання першої допомоги, викликати швидку медичну допомогу все одно потрібно, адже тільки лікар може прийняти правильне рішенн щодо його лікування.

Нікопольське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області  нагадує, що профілактика сонячного та теплового ударів полягає в дотриманні певних правил, які допоможуть зберегти ваше здоров'я :

  • Уникати перебування на вулиці у спекотні години (з 11:00 до 16:00) – якщо це неможливо, то слід ховатися від прямих сонячних променів. Зокрема, носити вільний одяг з натуральних тканин, одягати головні убори (панаму, косинку світловідбиваючих відтінків) та сонцезахисні окуляри, використовувати сонцезахисний крем.
  • Пити багато рідини – це треба робити, навіть якщо немає відчуття спраги. У спеку варто обмежити споживання кави та напоїв, що містять кофеїн. Краще обирати чисту воду. Питна вода допомагає тілу потіти та підтримувати нормальну температуру.
  • Охолоджувати шкіру – якщо є можливість, то можна часто приймати прохолодний душ. Допомогти тілу трохи охолонути також можна, якщо вмитися прохолодною водою або занурити в неї руки та ноги.
  • Дотримуватися збалансованого харчування – у спеку необхідно їсти легку їжу. Зокрема, продукти з високим вмістом води – полуниця, огірки, селера, кавуни, листя салату. Вони допомагають відновлювати рідину в організмі. Не переїдати й не створювати додаткове навантаження на організм в цілому.
  • Обмежити спортивні активності – краще перенести спорт на прохолодну частину дня. Під час тренування слід пити багато води, частіше робити перерви, щоб не навантажувати додатково організм у спеку.
  • Ніколи не залишати дітей та домашніх тварин в автомобілі – у спеку транспортні  засоби швидко нагріваються, тому у тих, хто в них залишається, може трапитися тепловий удар.
  • Акліматизуватися. Обмежте час роботи або вправ у теплі, поки не звикнете до цього. Люди, які не звикли до спекотної погоди, особливо схильні до теплових ударів. Організму можуть знадобитися тижні, щоб пристосуватися.
  • Виключіть вживання алкоголю та інших психотропних засобів, що впливають на процеси терморегуляції.

 

 

Будьте здорові та бережіть себе!