9 ЛИСТОПАДА – ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ. ВИВЧАЄМО РІДНУ МОВУ РАЗОМ!

 

Щороку 9 листопада Україна відзначає День української писемності та мови. Ця дата припадає на православне свято – день вшанування преподобного Нестора-літописця – послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.  Дослідники вважають, що саме з його праці починається писемна українська мова. Колись навіть дітей віддавали до школи саме у цей день, після служби у церкві, де молились та просили у Нестора-літописця, аби благословив майбутніх учнів.

Упродовж століть наша мова зазнавала суттєвих утисків і заборон. Нині українська мова має державний статус.

Сучасна українська мова налічує близько 256 тисяч слів і включена до списку мов, які успішно розвиваються, вважається однією з найкрасивіших та визнана другою за мелодійністю мовою світу після італійської.

З нагоди дня писемності та мови у нашому місті стартували різні тематичні онлайн-заходи, проведені закладами освіти й культури міста та старостинського округу — флешмоби, челенджі, де діти декламували вірші, малювали, розгадували цікаві завдання, активно брали участь у конкурсах та навіть визначали “Міс Каліграфію”, ставали "живими" літерами.

Сьогодні педагоги провели для учнів тематичні уроки, практикуми, згадали українців, які зробили значний внесок у популяризацію мови, а також взяли участь у всеукраїнській події – писали радіодиктант національної єдності. Вже двадцять перший рік поспіль він проводиться  на національному радіо. Традиційно до загальнонаціонального флешмобу приєдналися не лише старшокласники, а й педагоги закладів загальної середньої освіти міста та всі, хто виявив бажання перевірити свої знання з української.

Автором тексту та читцем цьогорічного радіодиктанту був культовий український письменник Юрій Андрухович. До методичної роботи долучилась українська мовознавиця Лариса Масенко.

Текст написаного радіодиктанту можна перевірити самостійно, або надіслати до редакції не пізніше ніж 10 листопада. Усі надіслані роботи перевірить спеціальна фахова комісія, а результати оголосять упродовж 1–2 місяців. Роботи, написані без помилок, отримають подарунки. Проте, найголовніше в ньому – це не лише перевірка знань, а солідарність з усіма, хто любить і шанує рідне слово. 

Також щороку саме в День української писемності та мови стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. Його організатором в 2000-му році виступив канадський меценат українського походження Петро Яцик, який зробив великий внесок у фінансування розвитку української науки за кордоном. Аби українська мова не тільки зберігалася, але й розвивалася, варто докладати зусиль — любити й пізнавати, показувати у всій її красі та багатстві .

Прес-служба міського голови.